Paastuaega sobiv täiesti taimne läätseroog

Esileht / Määramata / Paastuaega sobiv täiesti taimne läätseroog

Peale vastlaid saabub teatavasti paastuaeg, mille ajal oleks tark oma talvetardumisest kurnatud kehale veidi puhkust anda, et kehamahlad puhastuksid ja ihu vastu kevadet kerge ja õhuline oleks. Ei ole minul küll õnnestunud päris ranget paastu pidada (tegelikult ei ole ka endale seda eesmärgiks võtnud), aga kergemaid ja valdavalt lihavabasid toite satub sel ajal ka minu toidulauale tavapärasest sagedamini.

Lihast loobudes tuleb toimetada targalt ehk siis loomsete valkude asemele pakkuda piisavalt taimseid valke ja siinkohal on tõesti liiast ainult porgandile-kapsale-õunale panustamine. Läätsed-oad-herned on kõik suurepärased asendused sel puhul, kui loomne toit oma toiduratsioonist välja kirjutada. Täidab hästi kõhtu, maitseb hästi ja varustab keha laia loeteluga vitamiinidest ja mineraalainetest. 
Läätsed on minu lemmikuteks niikuinii ja praegusel keha kevadpuhastuse ajal sai valmis tehtud suur pajatäis läätserooga, mida siis kiirematel hetkel hea võtta. Süüa sobib seda kas erinevate riisidega (basmati, punane, must vm) või bulguri-kuskusi-kinoa lisandiga või siis ka lihtsalt niisama. Kui aga vedelikku – näiteks kookospiima näol – lisada, saab sellest toeka ja tummise supi. Minul läksid sellest pajatäiest mitu karbikest sügavkülma ja nii on mõnekski korraks toidumure lahendatud seni kuni lihavõttepühad oma priiskavuses ja kirgastes kevadvärvides paastuaja lõpetavad. Tõenäoliselt käivad neelud selle läätseroa järele ka edasipidi.
Selle läätseroa valmistamiseks kasutasin ma Slow Cooker potti, mille abil haudub nelja-viie tunni jooksul valmis mõnusalt segunenud maitsetega läätsehautis. Kellel seda mugavat abimeest käepärast ei ole, saab loomulikult hautise valmistada ka ahjus või potis. Seni olen Slow Cookerit kasutanud peamiselt pikka hautamist vajavate liharoogade puhul, kuid ka selliseid taimseid potitäisi on väga mugav ja mõnus pika hautamise poti abil teha. Slow Cookerit pakub Eestis pea ainukesena kauplus Kulp või siis Home Decor ja nüüd ka oma veebipoes SIIN. NB! Kui sisestad veebipoest tellides voucheri koodiks “isetehtud”, siis saad selle poti 15% soodsama hinnaga!

Vürtsikas läätsehautis kookospiimaga
6-8-le
4 dl pruune läätsesid
3 dl beluga läätsesid 
1-2 tšillipipart, hakituna
1 suurem sibul, tükeldatuna
5 küüslauguküünt, tükeldatuna
pöidlasuurune jupp ingverit, tükeldatuna
2 sl karripulbrit
2 tl jahvatatud vürtsköömneid
2 tl kurkumipulbrit
1 tl jahvatatud tšillit
1-2 sl mett
1 400-grammine purk purustatud tomatit
ca 1 l köögiviljapuljongit
400 g purk kookospiima
sidrunimala
soola ja pipart
värsket koriandrit serveerimiseks
basmati riisi vm riisi serveerimiseks
Kasutasin selle roa puhul kate sorti läätsesid – pruune ja musti beluga läätsesid. Vastavalt soovile võid neid ise kombineerida või teha hautis ka ainult ühte sorti läätsedest. 
Leota läätsesid 10 minutit, loputa ja kurna siis sõelal. Kalla läätsed potti. 
Aseta tšillid, sibul, küüslauk, ingver, vürtsid ja mesi blenderisse või purustajasse ja töötle ühtlaseks. Kalla samuti potti läätsedele lisaks. Kalla juurde kuum puljong ja purustatud tomatid. Lisa ka soola ja pipart. Sega kõik läbi ja lase haududa 4 tundi “high” või 8 tundi “low” režiimis. Ahjus küpseta 100 kraadi juures ca 4 tundi hautist aeg-ajalt segades. Vajadusel lisa vett või puljongit. Kalla juurde kookospiim, sega läbi, maitsesta veel soola ja sidrunimahlaga ja lisa serveerides ka värsket koriandrit. 
Soovi korral ja kreemisema tulemuse saavutamiseks võid juurde segada veel võid. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.