Roheline smuuti ehk kuidas lapsed panna sööma spinatit, avokaadot ja muid kahtlasevõitu vilju :)

Esileht / Määramata / Roheline smuuti ehk kuidas lapsed panna sööma spinatit, avokaadot ja muid kahtlasevõitu vilju :)

Vaatamata heitlikele ilmadele (täna näiteks näitaks kraadiklaas 9 kraadi, aga tajutav temperatuur oli tänu tugevale tuulele….4 kraadi. Brrrrr!!! Juunis?! Masendav!), on loodus siiski kõige kiuste rohelise rüü endale üll tõmmanud ja jõudumööda õitsevad nii kirsid, toomingad, õunapuud ja metsalilled. Võib vist kokkuvõtvalt ja positiivses võtmes nentida, et vähemalt on valge ja vähemalt ei saja lund.
Kuna suvisemal ajal ihkab hing ikka kergemaid vahepalasid, siis on meil saanud üheks uueks smuutilemmikuks roheline smuuti. Esmalt seepärast, et see on väga maitsev ja tervislik ja teiseks seepärast, et sinna saab ema sokutada salajasi rohelisi komponente. Nii luristavad lapsed pahaaimamatult rohelist smuutit kuhu peidetud spinatit, avokaadot ja vahel ka veidi ürte. Küsivad juurdegi 😉

Tunnistan, et ise olen hästi suur roheliste smuutide sõber ja enda rohesmuutidesse lisan veel sellerivarsi, lehtkapsast, vahel ka kiivit ja igasugu muid tervisesõbralikke rohelisi lisandeid. Lastele valmistades tuleb aga veidi ettevaatlik olla, et mõnus mahe maitse ja kreemine koostis alles jääks. Uusi maitseid tuleks lisada alguses ettevaatlikult, et maitsemeeled harjuksid. Seller ja mõrkjas lehtkapsas vajavad esialgu veidi harjutamist. Avokaado on, muide, väga mõnus smuutimari, mis annab smuutile kreemisust ja oma nautraalse maitsega sobib hästi mitmesse kooslusesse.

Minu lollikindel ja laste maitse järgi kohandatud smuuti baasretsept on aegade jooksul üldjoontes paika loksunud ja tavaliselt valmistan seda vabakäeliselt. Sellesse kooslusesse lisan ka kurkumimett (täpsemalt võid kurkumimee kohta lugeda SIIT), mis annab smuutile mõnusa sügavamaitseja parajalt tuntava koguse kurkmimaitse. Lisaks väga-väga palju kasulikku ka. Ghee ehk selitatud või on lisatud meele seepärast, et iidne Ajurveda meditsiinisüsteem soovitab kurkumit tarvitada koos selitatud võiga, mis on organismi poolt kergesti omastatav rasvaine. Selle lisamine teeb segu mahedaks ning maitse karamelliseks. Mesi ghee ja kurkumiga sobib ideaalselt erinevate jookide tervislikuks magustamiseks, olles alternatiiv suhkrule. Samuti sobib ta salatikastmetesse, marinaadidesse või kuldse piima valmistamiseks.

Roheline smuuti õuna, avokaado ja spinatiga
2-le
1 suurem avokaado, tükeldatuna
300 ml naturaalset õunamahla (soovitavalt kodumaist)
terve või pool pakki (50-100 g) värsket spinatit
1-2 sl Curcume kurkumimett ghee´ga ehk selitatud võiga
1 banaan (kui endale teen, siis jätan selle panemata, aga lastele jäi veidi vähemagusaks lõpptulemus)
veidi vett
melissi ja/või münti
veidi laimimahla
soovi korral ja edasijõudnutele varssellerit, lehtkapsast, suvikõrvitsat vm lisandit
Tõsta kõik koostisained blenderisse ja töötle ühtlaseks.

NB! Kui soovid kurkumimett proovida, siis kasuta Curcume by Flowene e-poe kassas sooduskoodi ISETEHTUD ja saad hinnast 20% alla. 
Vaata lähemalt: http://flowene.ee/pood/  

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.