Lihapallid tomatikastmes

Esileht / Määramata / Lihapallid tomatikastmes

Lihapalle armastavad vist kõik, kes vähegi lihatoitude
sõbrad. Suurim lihapallide reklaamija on olnud vaieldamatult propelleriga
parimais aastais piisavalt paks meesterahvas, kes on suutnud lihapallidele
kergelt kuldse oreooli ümber tekitada. Hea uudis on see, et kodune
lihapallitegu ei tohiks kellelegi üle jõu käia ja eriti maitsva ning mõnusa
tulemuse saad siis, kui lihapallid valmistada külluslikus ja pisut vürtsikas
tomatikastmes. Selline lihapalli-tomatikaste sobib hästi nii pastakastmeks,
riisiga söömiseks kui ka ahjuköögiviljadele seltsi sättimiseks. Nii purustatud
tomatist kui ka ketšupist maitselisa saanud lihapallide puhul tasakaalustab
tomatine hapukasmagus kerge maitse lihapallide rammusat ja tummist maitset. Parima
tulemuse saamiseks kasuta hakklihana delikatesshakkliha, mis on valmistatud
kvaliteetsemast lihast. Sibula ja küüslaugu võid lisada ka otse lihapallitaina
sisse, kuid tulemus jääb mõnusam siis, kui need eelnevalt pannil läbi praadida.
Lihapalle võid küpsetada nii ahjus kui ka pannil. Esimesel juhul saad veidi
väiksema õlikogusega läbi ajada, pannil praadides tuleb aga pannile piisavalt
õli lisada ja seal sees lihapallid valmis küpsetada.

Lihapallid tomatikastmes
Kogus: 6-8-le
Valmistamisaeg: 45
minutit
500 g delikatesshakkliha
1 suurem sibul, hakituna
3 küüslauguküünt, hakituna
2-3 sl riivsaia või tatrajahu (juhul, kui soovid
gluteenivaba varianti)
1 muna
400 g purk purustatud tomateid
3-4 sl Maggi ketšupit kastme jaoks + 2 sl hakkliha juurde
segamiseks
1,5-2 dl puljongit
½ -2 tl tšillihelbeid
Värsket basiilikut
Soola ja pipart
Veidi suhkrut
Õli praadimiseks
Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ning prae sibulat
mõned minutid, kuni see muutub klaasjaks. Lisa pannile küüslauk ja kuumuta veel
minutijagu. Tõsta pliidilt ära ja jahuta veidi. Jaga sibula-küüslaugu kogus
pooleks. Kalla pool praetud sibulast-küüslaugust kaussi, lisa samasse kaussi
hakkliha, riivsai või tatrajahu, muna, 2 supilusikatäit ketšup, sool ja pipar.
Sega kõik käte abil läbi. Vormi käte vahel umbes Kreeka pähkli suurused
pallikesed ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta eelkuumutatud
ahjus 200 kraadi juures umbes 10 minutit. Võid lihapalle ka pannil õli sees
praadida. Selleks kuumuta pannil täiendav kogus õli ning prae lihapalle umbes
3-5 minutit praadimise ajal lihapalle pannil ringi keerates, et nad igast
küljest pruunistuksid. Tõsta pannilt ära ja puhasta pann.
Valmista tomatikaste. Kalla pannile täiendav kogus õli ning lisa
pannile teine pool eelnevalt praetud sibulast ja küüslaugust. Lisa purustatud
tomatid, ketšup ja puljong. Lase keema tõusta ja maitsesta soola, pipra,
tšillihelveste ja tibakese suhkruga. Alanda kuumust ja hauta vaiksel kuumusel
ca 5-10 minutit. Lisa kastme sisse lihapallid, sega kastmega läbi ja hauta
kaane all veel ca 5-10 minutit. Kontrolli veel maitseid. Serveerimisel lisa
värsket basiilikut ja serveeri kas pasta, riisi või köögiviljadega.

Retsept valmis koostöös Maggiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.