Pärnu lähedal asub üks väike armas koht nimega Kihlepa. Ega ma enne sellest kohast väga palju teadnudki, aga kuna see koht jääb mu maakodu ja Pärnu vahele, siis suvisel ajal Pärnu vahet liigeldes sõidan ma sealt sageli läbi. Selline pisike koht, kus pole vist isegi külapoodi. Kihlepasse olen nüüd aga sattunud juba mitmendat maikuud järjest ja seda seepärast, et igal aastal korraldatakse seal ülivahvat üritust nimega Võilillefestival. Tegelikult ongi nii sätitud, et samale nädalavahetusele jäävad kaks kevadist festivali, mis asuvad ka üsna lähestikku – Räimefest Munalaiu sadamas ja Võilillefestival Kihlepas. Hea mugav korraga mõlemal ära käia. Minu suureks lemmikuks on aga saanud just Kihlepa Võilillefestival, sest sellel üritusel on täiesti ebatavaliselt vaba ja loominguline aura. Kes tahab aimu saada, kuivõrd põnev ja mitmekesine on festivali kava, võib piiluda SIIA lehele, kogu festivali kava ilusti kirjas. Või kes tahab vaadata festivali pilte, siis SIIN galeriis on suurepäraselt tabatud see fluidum, mis neil päevadel Kihlepa kohal hõljub.
Taimetark Mercedes Merimaa väikest õlamassaaži saamas |
Võilillefestivalil kohustuslik – lõkkekartul ja karulaugupesto |
Täpselt selline sundimatu ja vaba on võilillefestivali meeleolu. Keset platsi hõõgub lõke, lõkkes küpsevad kartulid ja taustal laulavad erinevad vahvad esinejad |
Loomulikult on festivalil ka palju põnevat söödavat ja mittesöödavat kraami, mida müügiks pakutakse. Mitmeid tooteid on valmistatud, nagu sellele festivalile kohane, võililledest. Lisaks veel palju vahvaid ja mõnusaid toite, valdavalt mahetooted, käsitöö ja tervislikkuse terminite alla mahutatavad.
Müügilettidelt leiab palju põnevaid tooteid – näiteks valekappareid ehk marineeritud võilillenuppe |
Võilillevein on midagi sellist, mida tasuks kõigil kindlasti järele proovida |
Festivalil pakutavad joogid on üsna metsikud ja seda kõige otsesemas mõttes 😉 |
Põnevaid umbrohu- ja metsatoite leiab sellel festivalil ohtralt |
Mitte ainult võilillest, vaid ka nurmenukust saab väga maitsva limonaadi |
Kui parajalt ringi jalutatud ja head-paremat nauditud, tuli vahepeal korraks tuppa, täpsemini töötuppa minna. Seekord osalesin siis Peeter Piheli poolt läbiviidud söödavate umbrohtude kasutamise õpitoas. Igati meelolukas ja, uskuge, väga-väga maitsev töötuba oli. Paraku Peeter küll oma salaretsepte ei avaldanud, küll aga sai aimu, kuivõrd võimalusterohke on kasvõi seesama muru, mida me maja ümbert niidame. Suur osa sellestsamast murust on täiesti edukalt ka toidus kasutatav. Või siis metsaalune, mis lisaks hinge kosutamisele pakub ka palju väga maitsvaid ja tervist toetavaid taimi, mida saab edukalt toidus kasutada.
Saabub esimene hõrgutis meisterkoka käe alt. Pakkujaks üks festivali haldjaid võluv Herdis |
Siin on spargel võilillejuurest kreemiga ja röstitud seemnetega |
Siin on karulaugukreem, vinnutatud vorst ja juuretisesaia õhikud Kotzebue Pagari- ja Lihakojast, lisandiks hapendatud porgand |
Peeter oma toidufilosoofiat tutvustamas |
Umbrohutoitude väljapanek |
Meistrid hoos ehk siis Peeter Pihel oma toite välja panemas |
Siin on kevadrullid umbrohutäidise ja röstitud kapsaga, lisandiks hapendatud porgandiga |
Siin on fotograaf Ülari Tuisk mind ka uudistamas tabanud. Ja uudistada oli palju |
Tegelikult on Võilillefestival vaid üks osa sel aastal kogu Pärnumaad (nüüd vist siis peale haldusreformi üüratut Pärnu linna) hõlmavast ürituste sarjast sest aastal 2018 on Pärnu valitud Eesti toidupiirkonnaks. Täpsemalt saad ürituste kalendri ja eelseisvate põnevate üritustega programmiga tutvuda SIIN lehel. Aasta jooksul toimub hulganiselt põnevaid üritusi kogu Pärnumaal. Tule ja lase end üllatada, sest Pärnumaa on sel hooajal maitsete pealinn. Ja tule kindlasti juba järgmisel aastal Kihlepa festivalile. See on lihtsalt nii vahva ja meelolukas üritus.
Kohtume Pärnumaa maitsete aastal!
Vasta