Rabarberil on kindlasti kevade nägu, sest see vili on üks
esimesi kevadisi taimi, mille saaki me nautida saame. Ehk ka seepärast
maitsevad esimesed rabarberiroad nii imeliselt. On vist kõik lapsena kevadisi
mahlaseid rabarberivarsi suhkru sisse pistnud ja siis mõnuga neid krõpsutanud.
Mis siis, et hambad pärast krudisesid ja silmad kippusid hapu maitse pärast
kissi tõmbuma. Selleaastasel tormakal kevadel on rabarber eriti kiirelt kasvanud ja kel rabarberipõõsas tagaaias kasvamas, peab nüüd hoolega rabarberiroogadele keskenduma, et need roosakasrohelised varred üle ei kasvaks.
Suve lähenedes ja soojalaine kestest võib külmutatud koogid au sisse tõsta.
Ahi saab veidikeseks ajaks puhkust, kooki on hea lihtne valmistada, vajadusel
sobib hästi jahutamiseks (kui kuum ilm peaks kimbutama) ja lisaks saab
selliseid kooke ka sügavkülmas veidi pikemalt hoida. Nii on olemas alati
maitsev magusroog selleks puhuks, kui enne külaliste saabumist ei ole mahti
kooki küpsetama hakata. 

Kihiline rabarberi-ingverijäätise kook

Kogus: 8-le
Valmistamisaeg: 20
minutit + külmutamiseks vajalik aeg
Koogipõhi:
150 g täisteraküpsiseid
50 g sarapuupähkleid
50 g võid
Rabarberi-ingverijäätise
vahekiht:
200 g rabarberit, tükeldatuna
Väike jupp ingverit, peenelt riivituna
0,5-1 dl rafineerimata roosuhkrut
1-2 sl Vana Tallinna Marzipan likööri (soovi korral)
400 g vanillijäätist
Kondenspiimajäätise
kiht:
2 dl 35%-list koort
1 dl kondenspiima
Veidi laimimahla
Valmista esmalt koogipõhi. Selleks purusta köögikombainis
küpsised koos metspähklitega. Sulata või ja kalla küpsise-pähklipõhjale. Sega
läbi ning suru siis kilega kaetud plastist või metallist vormi põhjale.
Rabarberijäätise vahekihi jaoks kuumuta kastrulis tükeldatud
rabarber koos ingveri ja suhkruga vaiksel kuumusel kuni keemiseni. Vajadusel
lisa veidi vett. Keeda ca 10-15 minutit, kuni rabarber on pehme. Lisa liköör,
sega läbi ja jahuta. Tõsta jäätis toatemperatuurile ja lase veidi pehmeneda.
Sega siis juurde rabarberi-ingveri segu. Sega ühtlaseks ja kalla
küpsisepõhjale.
Pealmise kondenspiimajäätise kihi jaoks vahusta koor kergeks
vahuks. Lisa kondenspiim ja laimimahl. Sega ühtlaseks ja laota rabarberijäätise
vahekihi peale. Tõsta sügavkülma neljaks tunniks kuni üle öö.
Serveerides tõsta jäätisekook veidi aega varem
toatemperatuurile ja lõika siis kuuma vette kastetud noaga parajad tükid. 

Retsept ilmus 2108. aasta maikuises ajakirjas Oma Maitse. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.