Pean tunnistama, et oma igapäevaste toiduvarumistega liiga sageli Maxima poodidesse ei satu. Põhjus on lihtne: minu läheduses ei ole lihtsalt ühtegi suuremat Maxima poodi ja selles poes käik tähendab ikkagi pisut pikemat sõitu teistesse linnaosadesse. Sellegipoolest olen vahel ekstra Maximas käigu plaanidesse võtnud, sest mulle lihtsalt meeldib erinevaid valikuid uudistada ja poodide pakutavaga end kursis hoida. Kui mulle tehti ettepanek tutvuda praegu Maximas poes odava hinna kampaania raames pakutavate sooduspakkumistega, võtsin selle hea meelega vastu. Taaskord hea võimalus end pakutavaga kurssi viia ja mis saab heade ja odavate pakkumiste vastu olla. See, mida osta ja mida ostetust valmistada, jäi minu enda otsustada.
Pean tunnistama, et valiku tegemine ei olnud sugugi lihtne ja kui algselt plaanisin ühe toidu teha, siis suutmatus otsustada ning rohkelt superhea hinnaga tooted ajasid pea korralikult segamini ja nii saigi kaetud üsna rikkalik toidulaud. Samas, nädalavahetus on kohe tulemas ja pisut külluslikumad toidukorrad kuuluvad vääramatult ka nädalavahetuse tähistamise juurde.
Esmalt siis sellest, mis mulle poes käies silma jäi. Mul kulub alati kõige rohkem aega köögiviljaosakonnas ja olen (vähemalt enda arust) päris hästi pakutava kauba ja hinnatasemega kursis, seega võrdlusmoment on igati olemas. Maximas hakkas kohe silma odava hinna kampaania raames pakutud tumerohelise ja mahlase beebispinati 200 g kott (maksis vaid 1.49). Beebispinatit kasutan palju nii salatites, omletis, võileibadel jne. Seega, tõhus kotitäis spinatit rändas kohe kotti. Siit sai alguse salatiidee ja haarasin juurde veel suvikõrvitsat, baklažaani, paprikat, vaarikatomatit ja redist. Viimase puhul eelistan alati pundis müüdavat redist ja selle hinnaks oli kõigest 39 senti. Hmm…turul tuli sama kraami eest viimati 2 eurot välja käia. Köögiviljaosakonnast ei suutnud lahkuda ka rabarberita. Enda peenral tuleb rabarberit veel pikalt oodata, seega ei mõelnud pikalt, kui tõenäoliselt linna parima hinnaga (2.79) rabarberit ka kaasa haarasin.
Et plaani võetud salat tõhusam oleks, oleks sinna juurde vaja lisada kas siis juustu või lihasemat kraami. Juustu valima suundudes tekitas suurima üllatuse see, et riiulilt vaatas muude juustude kõrvalt vastu ka burrata. Burrata on mozzarella sarnane juust, millel on mozzarellaga võrreldes kreemisem ja kooresem sisu. Seni on olnud päris keeruline burratat poodidest leida ja ei pea vist mainima, et kui veel hinda nägin (1.79), siis pikemalt mõtlema ei pidanud. Lisaks haarasin kaasa veel Džiugase juustulaaste, mida seni teistes poodides ei ole veel näinud ja mis peaksid hästi erinevatesse salatitesse sobima.
Lihasemast kraamist avastasin enda jaoks toored kalkunifilee steigid, mida samuti ei ole mujal kohanud. Hea kiire valmistada ja rasvavaene suutäis. Lisaks rändas mu korvi veel Serrano singi 500 g pakk, mis oli kampaaniahinnaga 6.99 ehk siis vägagi sõbraliku hinnatasemega.
Korralikult veel muudki kraami kokku ahnitsenuna saabusin koju ja tulemuseks komponeerisin valmis grillitud köögiviljadest salatipõhja, millele saab siis igaüks vastavalt oma eelistustele kas Serrano sinki või hoopis pannil kiirelt praetud kalkunifileed lisada. Kes aga soovib lihata salatit, või lisada juustulaaste. Igaüks saab sel moel sättida salati endale sobivaks. Lisaks loomulikult tomatisalat burrata ja basiilikupestoga. Magusa vooru võttis enda kanda vana hea rabarberikissell, mida võib niisama rüübata või siis kohupiima või vahukoorega kokku sobitada. Mõnusa tõhusa kõhutäie said kõik, kes laua ääres end sisse seadsid!
Grillitud köögiviljadega ja juustulaastudega salat
Koostisosad
- 200 g beebispinatit
- 1 suurem suvikõrvits viilutatuna
- 1 baklažaan viilutatuna
- 2 punast paprikat tükeldatuna
- 200 g kirsstomateid poolitatuna
- Punt rediseid poolitatuna
- Paar peotäit juustulaaste
- Soovi korral Serrano sinki kalkunifileed vm meelepärast
- Oliiviõli
- Soola ja pipart
Salatikaste
- 1 tl mett
- 1-2 tl teralist sinepit
- Poole sidruni mahl
- 50 ml oliivõli
- Soola ja pipart
Valmistamine
- Alusta sellest, et grilli või prae pannil köögivili. Selleks piserda viilutatud, tükeldatud või poolitatud köögivilju oliiviõliga ning maitsesta soolaga. Grilli või prae (grill)pannil väheses õlikoguses köögiviljad kudseks. Baklažaaniviilud võid enne grillimist või praadimist soolaga üle puistata ja siis välja valgunud mahla köögivpaberiga kuivatada. Tõsta grillitud või praetud köögiviljad kõrvale. Paprika võid peale grillimist või praadimist katta majapidamiskilega või tõsta kaane alla ning siis paprika koorida.
- Sega kokku salatikaste. Selleks sega omavahel mesi, sinep ja sidrunimahl. Lisa ka sool ja sega ühtlaseks. Lisa pidevalt segades niristades õli ja sega, kuni tekib mõnus emulgeerunud salatikaste.
- Pese ja kuivata spinat ning tõsta suuremasse kaussi. Lisa ka grillitud köögiviljad ning nirista peale salatikaste. Tõsta salat kaussi või taldrikusse ning poeta peale juustulaaste ja/või rebi Serrano sinki.
- Kalkunifilee valmistamiseks kuumuta pannil veidi õli keskmisel kuumusel ning prae siis kalkunifilee tükke paar minutit mõlemalt poolt. Maitsesta soola ja pipraga ning võid veidi sidrunimahla lisada. Kalkunifilee küpseb kiirelt, seega ära üle küpseta. Jäta pannilt tõstas 15 minutiks seisma ja tõsta siis praetud kalkunifilee salatiporstjonile või tükelda filee väiksemaks ja sega salatiga.
Kui köögiviljadega salat valmis sätitud, siis sain ette võtta oma lemmiku ehk tomatisalati burrata ja pestoga. Pestot võid loomulikut ka valmiskujul osta, aga kõige parem on ikka see, mis värskelt ise valmistatud. Praegusel ajal võib selleks ka karulaugupesto olla, mis siia tomati-burrata koostisesse ka suurepäraselt sobib.
Tomatisalat burrata ja pestoga
Koostisosad
- 3-4 küpset tomatit viilutatuna
- 1 pall burratat
- Basiilikulehti
- soola ja pipart
- Oliiviõli
Pesto
- 1 suurem punt basiilikut
- 50 g parmesani vm kõvajuustu riivituna
- peotäis piiniaseemneid sobivad ka muud pähklid nt India pähkel
- 1-2 küüslauguküünt
- 1 dl oliiviõli
- soola maitse järgi
Valmistamine
- Pesto valmistamiseks tõsta kõik koostisosad purustajasse ja töötle ühtlaseks. Ära liiga peeneks töötle, pesto peaks jääma parajalt tükiline.
- Viiluta tomat ja lao vaagnale. Tõsta sinna peale nõrutatud burrata ja nirista peale pesto. Viimistle basiilikulehtedega, soola ja pipraga ning nirista peale täiendavalt oliiviõli.
Ja nagu mainitud, siis viimaseks käiguks jäi ja sai rabarberikissell. Lihtsalt nii väga hakkas selle nostalgilise lapsepõlve magustoidu järele isutama. Lisaks sellele on valmistamine nii lihtne, et teed selle valmis muude toitude valmistamise vahepeal.
Rabarberikissell. See kõige lihtsam
Koostisosad
- 500 g rabarberit tükeldatuna
- 1,5 dl rafineerimata roosuhkrut
- 1 l vett
- 2-3 sl maisitärklist sõltuvalt sellest, kui paksu-vedelat kisselli soovid
Valmistamine
- Tõsta tükeldatud rabarber koos vee ja suhkruga potti ning lase keema tõusta. Keeda mõned minutid, kuni rabarber on pehme. Sega tärklis vähese koguse külma veega ja kalla siis potti vedelikku pidevalt segades. Kuumuta, kuni kissell pakseneb ja muutub läbipaistvaks. Kui kasutad kartulitärklist, siis tõsta see kohe tulelt, kui peale tärklise lisamist kissell keema hakkab. Jahuta veidi ja joo kas iseseisva joogina või serveeri koos kohupiima vm meelepärasega.
Kaunist ja maitseküllast eelseisvat nädalavahetust kõigile ja antud retseptides kasutatud toiduainete suurepärased pakkumised kehtivad Maxima poodides veel kuni nädala lõpuni.
Postitus sündis koostöös Maximaga.
Vasta