Vaatamata esmalt külmale ja seejärel tuulisele kevadele liigub kõik ikkagi sinnapoole, et koos rohelusega kandub tubane toimetamine järjest rohkem õue. Samamoodi ka toiduvalmistamine. Kui vähegi võimalik, siis valmivad toidud grillil. Grillitud kraami juurde on aga hea erinevaid maitselisa andvaid kastmeid sättida. Kaste on ju, teatavasti, nagu kirss tordil või täpp i peal.

Kolm lihtsat ja universaalset kastet – chimichurri, külm hapukoorekaste ja tomatikaste
Siin on valik grillitud lihasid, mille juurde sobitatud erinevaid kastmeid

Argentiinas armastatakse grillitud liha ja seepärast teavad argentiinlased ka hästi, milliseid kastmeid grillroogade juurde pakkuda. Seepärast tasuks ka meil pisut spikerdada ja vürtsikas ürdine kaste chimichurri oma grillitud roogade juurde maitselisa andma sättida. Erinevaid ürte võid siia kastmesse julgelt ka ise kombineerida vastavalt sellele, kes hetkel ürdipeenras laiutamas on.

Chimichurri kaste

Aeg kokku 10 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1 tšillipipar hakituna
  • 2-3 küüslauguküünt hakituna
  • Suur peotäis peterselli hakituna
  • Suur peotäis koriandrit hakituna
  • veidi punet soovi korral, hakituna
  • 1 tl soola
  • 2 sl valge veini äädikat või sidrunimahla
  • 2,5 dl oliiviõli

Valmistamine

  • Sega kausis kõik koostisosad. Võid kastme komponendid ka uhmris ühtlases hõõruda või siis köögikombainiga purustada. Maitsesta soola, veiniäädika või sidrunimahlaga maitsed endale parajaks ja serveeri koos grillitud lihaga.

Kui chimichyrri kaste on oma päritolult kauge külaline, siis täitsa oma ja tuttavlik on külm hapukoorekaste. Meie pere toidulaual on see grillihooajal üsna sage külaline. Esmalt valmistuslihtsuse ja teisalt kättesaadavate koostisosade tõttu, mida leiab igast külapoest.

See kaste on tõeline kastmeklassika ja pärit mitme aastakümne tagant käsikirjaliselt lehelt, mis kokaraamatu vahele pistetud. Tegemist on igati universaalse külma kastmega, mis grillihooajal alati omal kohal ja sobitub see pea kõigi grillitud toitudega alates köögiviljadest kuni grill-lihadeni välja.

Külm hapukoorekaste grillitud lihale

Aeg kokku 10 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1 sibul hakituna
  • 1-2 küüslauguküünt hakituna
  • 1 hapukurk hakituna
  • 1 dl majoneesi
  • 2 sl hapukoort
  • 1 tl mädarõigast
  • 1 tl suhkrut või mett
  • 1-2 sl ketšupit soovi korral
  • Hapukurgivedelikku
  • Soola ja pipart

Valmistamine

  • Sega omavahel kõik salatikastme komponendid. Maitsesta kaste soola, pipra ja tibakese suhkruga. Hapukurgivedeliku lisamisega võid kastet nii vedelamaks segada kui ka hapukat maitsed lisada. Võid lisada kastmele ka värskeid hakitud ürte.

Tomatikaste on samuti üheks selliseks klassikuks, mida sobib pea kõigi grillitud toitude juurde sättida.
Lihtsa vaevaga võib valmis segada tomatipõhise kastme, kui lisad tavalisele ketšupile erinevaid maitseid. Katseta ja improviseeri julgelt.

Kaukaasiapärane tomatikaste – sega omavahel 2 osa ketšupit ja 1 osa adžikat. Võid juurde lisada veel ohtralt värsket hakitud koriandrit. Selline kaste sobib hästi klassikalise ohtra sibulaga šašlõki juurde.
BBQ kaste – sega ketšupile juurde suitsust BBQ kastet ja veidi mett. Saad ameerikapärase magusa alatooniga suitsuse kastme.
Särtsakas tomatikaste – sega ketšupile juurde vürtsköömneid, cayenneˇi pipart ja/või tšillikastet ning laimimahla.
Britipärane tomatikaste – lisa ketšupile Worcesteri kastet ja kirsisiirupit ning sidrunimahla.
Majoneesikaste ketšupiga – sega kokku ketšup, majonees, sinep ja sidrunimahl
Ürdine tomatikaste – lisa ketšupile hakitud ürte, küüslauku ja laimimahla.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.