Ei ole vist üllatuseks, et oma toiduvalikul olen kodumaise ja võimalusel talukauba eelistaja. Esmalt usaldus meie tublide kodumaiste tootjate vastu. Nii palju nii häid tooteid on võimalik nii turgudelt kui ka üha enam poelettidelt leida. Teisalt kindlasti ka missioonitunne, sest kes see teine siis ikka omasid aitab ja toetab, kui mitte meie oma inimesed. Hästi heaks võimaluseks erinevaid talutooteid endale koju tellida on Talust Koju nimega veebileht, kuhu on koondatud erinevaid talutooteid ja väiketootjaid. Nii saad kodust lahkumata komplekteerida endale kodumaistest mahetoodetest koosneva kastitäie, mis sulle koju kätte tuuakse. Kogu kraami värskuses ei pea kahtlema, näiteks seesama beebiforell, mis siin retseptis kesksel kohal, on püütud siitsamast Eestist vahetult enne kohaletoomist. Kogu kraam on ehe ja värske ja pärit Eesti omadelt väiketootjatelt. Puhas nauding!
Talust Koju keskkonnast tellides on vahva veel see, et tegelikult leiab sealt ka väga korraliku valikuga joogipoe, kuhu Eesti üks esisommeljeesid Kristjan Peäske on valinud väga väärikaid ja põnevaid jooke. Nii et hellitada saab nii söögi- kui ka joogipoolisega ja pakutava kvaliteedis kahtlema ei pea. Meeles tasub pidada vaid seda, et tellimus tuleks esitada kas teisipäeval või reedel enne kella 16. Teisipäeval tellitud kaup jõuab sinuni reedel ja reedel tellitud kaup teisipäeval. Nii lihtne ja loogiline see ongi.
Porrulauguga täidetud beebiforell on maitsev pala kõikidele kalasõpradele. Soolakat maitset ja rammusust aitab kalale lisada peekon, mida võiks paar viilu forellile ümber keerata. Lisandiks võib pakkuda kartuli-maapirnitampi ning koores hautatud porrulauku. Viimane on tõeline maitseüllataja ja sobib oma malbe koorese maitsega kala juurde suurepäraselt.
Juurde võib pakkuda Kotzebue Pagari hapusaia ja soolahelvestega Butero võid. Mõlemad oma tuntud headuses. Joogina sai sinna kooslusese juurde sätitud ÖselBirch hapendatud kasemahla, mis on mõnusalt hapukas ja, nagu kõik hapendatud tooted, hullult kasulik, sest hapendamise käigus tekkinud piimhappebakterid on võimsad tervise toetajad.
Porrulauguga täidetud beebiforell kahe koores hautatud porrulaugu ja maapirni-kartuli tambiga
Koostisosad
- 2 suuremat või 4 väiksemat beebiforelli
- 100 g porrulauku
- 100 g viilutatud peekonit
- Võid
- Mõned sidruniviilud
- Soola ja pipart
Kartuli-maapirnitamp
- 600 g kartuleid koorituna ja tükeldatuna
- 300 g maapirni koorituna ja tükeldatuna
- 30 g võid
- 1 dl 35%-list koort
- 1 dl piima
- Näpuotsaga muskaatpähklit
- Soola ja pipart
Koores hautatud porrulauk
- 1 suurem või 2 väiksemat porrut parajateks juppideks lõigatuna
- 3-4 küüslauguküünt
- 30 g võid
- 2 dl 35%-list koort
- Paar tüümianioksa
- Soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
Valmistamine
- Kala valmistamiseks sulata pannil või ja hauta keskmisel kuumusel porrulauku 5-7 minutit. Maistesta soola ja pipraga. Maitsesta ka kala soola ja pipraga. Tõsta hautatud porrulauk koos mõne sidruniviiluga kala kõhtu. Mässi kala ümber mõned peekoniviilud. Tõsta kala 200-220 kraadini kuumutatud ahju 20-30 minutiks. Küpsemise aeg sõltub kala suurusest.
- Kartuli-maapirnitambi valmistamiseks sulata potis või. Tõsta sinna sisse kartul ja maapirn, kuumuta läbi ning kalla peale koore ja piima segu. Lase keema tõusta, alanda kuumust ning keeda ca 15 minutit, kuni köögiviljad on pehmed. Kalla osa koore-piima segust ära ja tambi kartul ning maapirn jämedalt pudruks. Paksus reguleeri endale parajaks ja vajadusel kalla juurde eelnevalt ära kallatud koore-piima segu. Maitsesta soola ja muskaatpähkliga.
- Koorese porrulaugu valmistamiseks kuumuta poti põhjas või. Tõsta sinna sisse küüslauk ja tükeldatud porru. Pruunista kergelt kuldseks ning kalla siis peale koor. Lisa ka paar oksa tüümiani, lase keema tõusta, alanda kuumust ning keeda siis umbes 10 minutit, kuni porru on pehme. Maitsesta soola ja pipraga.
Postitus sündis koostöös Talust Koju e-poega.
Vasta