Oliiviõli, täpsemalt Extra Virgin või siis ka neitsioliiviõli kasutan toidutegemisel pidevalt. Tavaliselt on mul köögiriiulis mitu erinevat oliiviõli, üks pudel selline lihtsam, mida kasutan siis, kui õli vaja suuremates kogustes ja toitudes kus õli maitse ei jää väga selgelt tunda. Näiteks pestodes. Lisaks sellele on alati käepärast ka pudel-paar hõrgumat oliiviõli, mida kasutan pigem maitseainena ehk siis toitude viimistlemiseks seda peale niristades. Oliiviõli annab uskumatult mõnusa lisamaitse nii võileibadele, salatitele, kalale, lihale, mereandidele ja veel mitmetele toitudele pastadest-pitsadest rääkimata. Just selle hõrguma oliiviõli osas on mu nõudmised ja ootused oluliselt kõrgemad ja see peaks olema ikkagi selline õli, mille maitse ka niisama mekutades mõnus tundub. Muide, kui kõrvuti erinevaid õlisid mekkida, siis võib avastada, et oliiviõlid võivad olla ootamatult erinevad nii värvilt kui maitselt samblarohelisest helekollaseni välja või siis köhatama ja kergelt kurku kriipivast mõrkjast maitsest maheda delikaatse vaevutajutava maitseni välja.

Tee vahel test ja kalla erinevaid oliiviõlisid alustassile ning kasta sinna sisse neutraalse maitsega sai või limpsi lihtsalt lusikalt. Nii peaks hästi välja joonistuma, milline on üks või teine õli.

Hetkel olen juba mõnda aega kasutanud Solymontes Extra Virgin oliiviõli, mis on puhas ökoloogiliselt toodetud maheda rikkaliku värske maitsega oliiviõli. Pärit on see õli Hispaaniast päikeselisest ja mägisest Andaluusia piirkonnast, kus väiketalunike kasvatatud kolmest erinevast oliivisordist see õli kokku segatakse. Oliivide kasvatatakse seal juba iidsetest aegadest ning istandustest leiab kuni 300 aastat vanu puid. Vanade puude eelis noorte istikute ees on see, et nende tugevad juured saavad sügavamalt maa seest kätte rohkem mineraale ja toitaineid. Huvitav fakt on see, et oliivid korjatakse seal istandustes puudelt ära vara, mistõttu saadakse oliividest küll vähem õli, kuid nende antioksüdantide sisaldus on sellevõrra suurem ja maitse külluslikum.

Oliiviõlide puhul tasub jälgida tema happesuse protsenti ja kui Extra Virgin oliiviõlide puhul peab see olema 0,8 või vähem, siis Solymontese oliiviõlis on see 0,3%, mis annab tunnistust väga kvaliteetsest oliiviõlist.

Solymontese õli jaoks kasutatavad oliivid korjatakse käsitsi ja pressitakse mehhaaniliselt ilma oliive kuumutamata. Arvestades seda, et tegemist on väikeste istandustega, valmib Solymontese oliiviõli igal aastal piiratud koguses ja õnneks jõuab sellest piiratud kogusest mingi osa õli Eestisse.

Eestis on võimalik Solymontes oliiviõli osta SIIT e-poest ja selle õli hind ehk liitri kohta 15.99 on igati sõbralik sedavõrd hea kvaliteediga õli kohta. Mitmed lihtsad tavapoes müüdavad oliiviõlid on kas samaväärse või veel kallima liitrihinnaga. Ja superhea uudis ehk et hea veel parem oleks, siis sooduskoodiga TUULI on e-poest ostes oliiviõli hind sulle veel 20% soodsam 🙂

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.