Elu on vahel ikka uskumatult lihtsaks tehtud küll!
Kui mõtlema jääda, siis meie lõunanaabri Läti pealinna kuumematest söögikohtadest siinmail liiga sageli juttu ei tehta. Pigem on rõhk põhjapoolsete ülelahe naabrite toidukultuuri seirel. Samas tasub vahel meelde tuletada, et üks üsna metropoli mõõtu linn asub meist vaid nelja autosõidutunni kaugusel ning Riia linna kuumimad söögikohad tasuvad kindla peale avastamist.
Nüüd on elu veel eriti mugavaks muudetud ehk siis mitu Riia vahvaimat söögikohta tulevad end tutvustama Tallinna. Selle peale võib küll öelda, et rumal on see, kes võimalust ei kasuta ja härjal sarvist ei haara.
Tullakse nii, et iga Riia restoran laotab ennast ühes Tallinna restoranis üheks õhtuks (!!!) laiali ja siis mõne aja pärast vastupidi ehk Eesti kokad lähevad Riiga. Ettevõtmise esimene pool ehk Riia Tallinnas jaotub nii:
12. märtsil Tris Pavaris (Kolm Kokka) restoranis MEKK
20. märtsil Priedaine restoranis Leib Resto ja Aed
29. märtsil Biblioteka no 1 restoranis Ribe
5. aprillil Vincents restoranis Ö
11. aprillil Cotton restoranis Bordoo
Üks tulemine on eriti ahvatlev, kuna 20. märtsil pakub oma toitu Riia kõige uuem söökoht Priedaine . Verivärske bistroo, kus tõenäoliselt veel väga palju riialasigi veel pole jõudnud käia, laotab oma parimad palad Leib. Resto ja aed laudadele.
Bistroo Priedainest rääkides tuleb kindlasti viidata selle värske koha peakokale Heinrihs Erhardsile, kelle persoon on sedavõrd tuntud ja tunnustatud, et koha avamist oodati juba pikisilmi ja ärevusega. Tegemist on noore, innovatiivse, professionaalse ja uuendusliku kokaga, kellel on rikkalik rahvusvaheline kogemus. Muuhulgas on noorel kokal olemas kogemus ka kolme Michelini tärniga pärjatud restoranist “Daniel” USA-s.
Peakokk Heinrihs Erhards |
Priedaine interjöör ja peakoka valvas pilk |
Peakokk on igal juhul nüüd kodumaal tagasi ja peale laias ilmas kogemuste omandamist valmis oma oskusi ning ideid jagama vastavatud uues söögikohas. Ning meie õnneks ka siinsamas koduses Tallinnas.
Soovitan kindlasti kõigil uudishimulikel varakult kohad broneerida ning ise kaema ja maitsma tulla, kuidas maitseb ühe Läti tipptegija valmistatud menüü. Kohtade broneerimiseks 20.03 tuleks Leib Restosse kas helistada või meilida, sest, nagu headel asjadel kombeks, on kohtade arv piiratud.
Veinid on toitude juurde valitud Torrese veinimajast ning valikusse kuuluvad:
Torres Verdeo, Rueda, Verdejo 2011
Torres Coronas, Catalunya, Tempranillo 2010
Torres Sangre de Toro, Catalunya, Garnacha & Carinena, 2011
No ja nii võib ennast õigel ajal õigesse kohta sättides hiljem nentida, et oleme natuke Riia linna näinud küll, ilma Riia linnas tegelikult käimata.
Vasta