Püha Patrick, roheline värv, Iiri soodaleib ning kartulipuder savoikapsaga

Esileht / Määramata / Püha Patrick, roheline värv, Iiri soodaleib ning kartulipuder savoikapsaga

Selle segasevõitu pealkirja tingib tänane Püha Patricku päev ehk siis traditsiooniliselt tähistatakse Iirimaa kaitsepühaku nimelist päeva 17. märtsil. Nimetatud info muutus minu jaoks oluliseks umbes 16 aastat tagasi, kuna meie pere kõige vanem poeg kannab Patriku nime (justnimelt eestipäraselt Patrik, nagu ta ise vaevalt mõneaastasena kõigile seletas, kes teda Patrick´una ehk siis inglise keele hääldusest lähtuvalt kõnetasid).
Püha Patrick on Iiri pühak, kes missiooniks ja elutööks oli viia iirlasteni katoliku usku. Püha kolmainsust lihtrahvale lahti seletades kasutas ta näitliku õppevahendina rohelist ristikulehte. Sealt on pärit ka Püha Patricku päeva kombestik, mis on seotud rohelise värvi kandmisega. Iirimaal on Püha Patricku päev üldrahvalik püha ning vaba päev. Iirlastele omaselt tähistatakse seda tähtpäeva rohelisse riietudes ning muuhulgas Guinnessi õlut ja viskit tarbides 🙂

Sel päeval sobib hästi kiigata Iiri kööki. Iiri köögi alustaladeks ja sümboliteks on kõikvõimalikud pajahautised, eelkõige lambaga ja sageli õlles hautatuna. Kui päris aus olla, siis varakevadisel ajal ei ihka keha enam eriti tummiseid hautisi ja seetõttu sai Iiri rahvustoitude seast valitud hoopis välja meie ammune lemmik Iiri soodaleib ning koheselt uueks lemmikuks saanud Iiri kartulipuder rohelisega ehk colcannon. Lihtne, geniaalselt toimiv ja väga maitsev kooslus.
Colcannonit tehakse kõige sagedamini lehtkapsaga (i.k. kale), kuid roheliseks lisandiks sobib ka muu – minu variant sai tehtud savoikapsaga, võib teha ka spinatiga, tavalise kapsaga, salatilehtedega vm kraamiga. Savoikapsa puhul on plussiks see, et ta säilitab ka pärast kuumprotseduure väga hästi oma reipalt rohelise värvi ning maitseb ka suurepäraselt

ca 700 g kollaseid pudrukartuleid, koorituna ja tükeldatuna
200 g savoikapsast, tükeldatuna
korralik peotäis rohelist sibulat, hakituna
100 g võid
100 g peekonit
koort
soola ja pipart
Aja kastrulis vesi keema ning keeda soolaga maitsestatud vees saviokapsast umbes paar minutit. Tõsta kapsas välja. Samasse keeduvette võib keema panna kooritud ja tükeldatud kartulid. Keeda kartulid pehmeks ning tambi jämedalt pudruks. Samal ajal prae pannil peekonit, lisa pannile peekoni juurde savoikapsas ning või ning hauta kõik läbi. Sega kartulipuder peekoni-kapsaseguga ning sega juurde roheline sibul. Kui puder jääb liiga kuiv, lisa koort. Maitsesta soola ja pipraga.

Iiri soodaleiva üht versiooni (mis on väga-väga maitsev) võib piiluda SIIT postitusest. Seekordne soodaleib sai veidi lihtsam ja veidi vähemate koostisosadega. Leivale tehtava risti tegemise komme on religioosse tagapõhjaga.

7 dl Graham jahu (täisteranisujahu)
2 sl suhkrut
1 tl soola
1,5 tl söögisoodat
50 g külma võid
4 dl petti või keefirit
1 muna
peotäis linaseemneid
Sega omavahel jahu, sool, suhkur, linaseemned  ja sooda. Haki külm või ning näpi see kuivainete sisse. Kalla juurde pett või keefir ning lahtiklopitud muna. Sega kõik ühtlaseks. Kui tainas jääb liiga kuiv, lisa veel petti või keefilit. Vormi pätsike ning lõika pätsile noaga rist. Küpseta 180 kraadises ahjus umbes 45 minutit. Leiva küpsust võid kontrollida tikumeetodil (leiva sisse torgatud puutikk peab jääma puhtaks) ning küps leib peaks ka õõnsalt kõmisema. Aseta jahutusrestile. Parim soojalt koos soolahelvestega võiga.

Mõnusat rohelist Püha Patricku päeva kõigile!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.