Rabarberihooaeg on alanud ja hetkel on just see kevadine
erkroosa vili kohustuslik komponent kõikides kookides. Rabarberi hapukas erksus
ja kreemlikööri-mascarpone kate, kus magusust andmas valge šokolaad, moodustavad
kokku kaunilt kevadise ja eriliselt hõrgutava koosluse. Kevadisi rabarbereid ei
ole vaja koorida, sest koor on veel pehme ning lisaks sellele saab kook ka
kaunilt erkroosa välimuse.
Nautigem kevadet ja rabarberit! Lõpuks ometi on kauaoodatud rabarberhooaeg jälle alanud.
Põhja jaoks läheb vaja:
300 gr jahu
100 gr võid
1 dl suhkrut
1 muna
Näpuotsatäis soola
½
tl küpsetuspulbrit
tl küpsetuspulbrit
Sega omavahel kuivained ning näpi
sisse külm tükeldatud või. Lisa muna ja
sega see kõik ühtlaseks tainapalliks. Kõige lihtsam on seda teha
köögikombainis pulse režiimi kasutades. Aseta tainas toidukile sisse ning pane
vähemalt pooleks tunniks külma. Suru tainas lahtikäiva vormi (hästi sobib
ümmargune 24 cm diameetriga lahtikäiv
vorm) põhjale ja külgedele ning küpseta 180-200 kraadi juures umbes 10 minutit.
Küpsetamise ajaks aseta tainale küpsetuspaber või foolium koos raskusega (nt
kuivatatud herned, riis või oad). Eemalda küpsetuspaber koos raskusega ning
küpseta põhja veel umbes 5 minutit.
sisse külm tükeldatud või. Lisa muna ja
sega see kõik ühtlaseks tainapalliks. Kõige lihtsam on seda teha
köögikombainis pulse režiimi kasutades. Aseta tainas toidukile sisse ning pane
vähemalt pooleks tunniks külma. Suru tainas lahtikäiva vormi (hästi sobib
ümmargune 24 cm diameetriga lahtikäiv
vorm) põhjale ja külgedele ning küpseta 180-200 kraadi juures umbes 10 minutit.
Küpsetamise ajaks aseta tainale küpsetuspaber või foolium koos raskusega (nt
kuivatatud herned, riis või oad). Eemalda küpsetuspaber koos raskusega ning
küpseta põhja veel umbes 5 minutit.
Täidis:
350 gr rabarbereid tükeldatuna
koos koortega
koos koortega
1 dl suhkrut
2 spl maisitärklist
2 spl Vana Tallinna likööri
Sega rabarber suhkru ja Vana
Tallinna likööriga. Hauta potis vaiksel tulel umbes veerand tundi kuni rabarber
on pehme ja kergelt lagunenud. Sega maisitärklis ja väike kogus
rabarberikeedise mahla tassis segamini ning kalla siis see segu tagasi potti. Keeda,
kuni täidis pakseneb. Jahuta.
Tallinna likööriga. Hauta potis vaiksel tulel umbes veerand tundi kuni rabarber
on pehme ja kergelt lagunenud. Sega maisitärklis ja väike kogus
rabarberikeedise mahla tassis segamini ning kalla siis see segu tagasi potti. Keeda,
kuni täidis pakseneb. Jahuta.
Kalla täidis eelküpsetatud
põhjale ja laota ühtlase kihina laiali.
põhjale ja laota ühtlase kihina laiali.
Kate:
250 gr toasooja mascarpone
toorjuustu
toorjuustu
0,5 dl Vana Tallinna kreemlikööri
100 gr valget šokolaadi
2 muna
0,5 dl suhkrut
Sulata šokolaad veevannis. Sega mascarpone
suhkruga ühtlaselt kreemjaks, lisa sulatud šokolaad, munad ühekaupa (enne sega
eelmine muna massi sisse ja alles siis lisa järgmine), suhkur ja kreemliköör.
suhkruga ühtlaselt kreemjaks, lisa sulatud šokolaad, munad ühekaupa (enne sega
eelmine muna massi sisse ja alles siis lisa järgmine), suhkur ja kreemliköör.
Kalla kate rabarberitäidise peale
ning küpseta 180 kraadi juures umbes pool tundi, kuni kate on kalgendunud ja
hakkab kergelt äärtest kuldset jumet omandama.
ning küpseta 180 kraadi juures umbes pool tundi, kuni kate on kalgendunud ja
hakkab kergelt äärtest kuldset jumet omandama.
Tõsta ahjust ja lase enne
serveerimist veidi jahtuda. Kaunista värskete maasikatega.
serveerimist veidi jahtuda. Kaunista värskete maasikatega.
Retsept on välja töötatud koostöös Livikoga
Vasta