Esmalt tuleb alustada tõdemusega, et kui Eesti Maitsed alustas aktsiooniga Maitsering, mis peaks pildile tooma Raekoja platsil ja selle ümbruses asuvad toidukohad, siis ei teadnud ma kedagi kes teaks kedagi kes kohalikest näiteks kokkusaamise või ärilõuna Raekoja platsile sätiks. Mõned erandid välja arvatud, aga reeglina kohalik hoiab selle kandi toidukohtadest ikka kaugele eemale.
Nüüd on olnud mul võimalus päris mitu Raekoja platsi toidukohta läbi käia ja mõnedki eelarvamused on kummutatud saanud. Pigem olen särasilmil pidanud sütitavaid kõnesid sellest, mida kõike põnevat siinsamas Tallinnas pakutakse. Maitseringi ettevõtmisega ühinenud restoranid ja kohvikud pakuvad kuni 18. märtsini 5 EUR-i eest kohta tutvustavat komplektmenüüd (toit ja jook), mis peaks iseloomustama siis konkreetset toidukohta kõige paremini.
Kaerajaani pakkumine Foto: Lauri Laan |
Esmalt muljed eestipärast toitu pakkuvast restoranist Kaera-Jaan, mis asub täiesti Raekoja platsil ning pakub toitu, mis inspireeritud modernsest Eesti köögist. Nii ka Maitseringi pakkumine, milleks on hanemaks Kaera-Jaani rukkileiva, vürtsika pirnimoosi ning hapukurgiga. Joogiks Saku Mõdu.
Foto: Lauri Laan |
Kõige intrigeerivam oli selle komplekti juures kindlasti hanemaks, mis pidavat olema meie oma Eesti nuumhani. Sellest eelinfost ärevaks aetuna mekutasime me huviga rariteetset nähtust ja tuleb tunnistada, et see kodumaise nuumhane maks on väga põnev. Kindlasti ei saa võrdusmärki vahele tõmmata kuulsa prantslaste foie gras’ga, mis on erakordselt kreemjas ja rikkalik. Rikkalik, kuigi mitte nii kreemjas on ka maitstud Eesti nuumhane maks. Põnev hõrgutis on hoopis teistlaadse struktuuriga, kui tavaline linnumaks. Kirjeldada ongi keeruline, tasub igal huvilisel ise järele proovida. Vürtsikas pirnimoos, kus oli tunda ka astelpaju maitset (?) sobitus hanemaksa suupistega suurepäraselt, nagu ka meie oma must leib. Mõdu oma magusa mesise olekuga sidus elegantselt toidu ja joogi tervikuks. Selline üdini eestipärane, põnev ja igati korralik amps. Kel huvi tekkis Eesti nuumhanega lähemalt tutvust teha, sellel on võimalus veel kuni 18. märtsini ka ise järele proovida.
Teiste söögikohtade pakkumised on järgmised:
Maikrahv Karamellikastmes lambakarree
Mis puudutab neid teisi maitseringi söögikohti, siis tahaksin paari suurimat üllatust pakkunud kohta esile tõsta.
Restoran Rae pakkumine. Foto Lauri Laan |
Esmalt Rae restoran. Olgu üles tunnistatud, et viimased kogemused sellest söögikohast olid pehmelt öeldes tagasihoidlikud. Seega sisenesin sinna kunagise juurviljapoe, siis Pingviinijäätist pakkunud kohviku ja nüüdse Rae restorani ruumidesse teatava eelarvamusega. Mis sai õnneks kohe, kui toit toodi, elegantselt ja jäägitult ümber lükatud. Võlusõna on peakoka vahetus ja nüüdse Maitseringi aktsiooni raames pakutav sea abaliha on esmalt suitsu saanud ja siis sous vide’is madalal temperatuuril viimistletud. Tulemuseks on täiesti suurepärane kergelt suitsuse maitsega ja rikkalik lihatükk. Lisaks veel väga korralik kreemjas kartulipuder, hapukad õunad, punase sibula marmelaad ja mis sa hing ikka enam oskad soovida. Klaasitäis korralikku punast veini lisaks ja väga korralik ning maitsev komplekt on olemas. Julgen soovitada.
Üllatusi aga jagus veel. Esimese kohana külastasime III Draakoni nimelist kohta, mis asub lausa Raekoja hoones. Ja see oli elamusterohke külastus.
III Draakoni hämar interjöör. Foto Lauri Laan |
Sinna pimedasse, väiksesse, vaid küünlavalgusest valgustatud keldrisse ronides terita enne oma keel korralikult ära, sest enne kui silmad jõuavad pimedusega harjuda, võtab sind vastu käredahäälse kõrtsiemanda vali õiendamine. Et ikka kuidas pead astuma ja mida tegema. Mängule pihta saades on kogu õhustik vägagi nauditav ja oma toidu ja joogi manustamise ajal oled juba sujuvalt etendusse sisse elanud. Eraldi väärib kindlasti äramärkimist nauditav duo – kaks kõrtsiemandat, kes omavahel ja külalistega lõõpides ning vajadusel keelt vahetades suudavad tõelise show’ga hakkama saada. Väga nutikas idee ja täiuslik teostus! Lisaks on ka pakutav toit igati korralik keskaegne suutäis põdrasupist, vinnutatud põdralihast, valikus olevatest pirukatest (nt porgand, ulukiliha, spinat), millest mina valisin põdralihapiruka ja majanapsist, mis tuuakse topsist, mida ei õnnestu lauale panna (seda ümmarguse põhja tõttu, mis ei olegi nähtud täidetuna lauale panemiseks).
Põdrasupp, värske pirukas, vinnutatud liha ja majanaps III Draakonist. Foto: Lauri Laan |
Etendus keskajast missugune ning lisaks sellele ka kõht mõnusat ehedat toitu täis.
Teine, III Draakoni sõsar (samasse gruppi kuuluvad lisaks neile kahele veel Olde Hansa ja Clazz), on Glad Estlander, kus ajastu küll juba paar sajandit edasi kerinud, kuid kus ajaloolist hõngu ka kuhjaga võmalik kauba peale saada.
Glad Estlanderi interjöör. Foto: Lauri Laan |
Asub Glad Estlander Viru tänava otsas kohe enne Raekoja platsi ja senini tegutses seal mingi veider söögikoht, millest möödudes kohalikud tempot tõstsid. Nüüd tasub küll Glad Estlanderisse sisse astuda, sest toit on aus ja Maitseringi ürituse raames pakutud vähisabasupp oli koorene ja rikkalik. Hästi maitsev oli ka supikõrvaseks pakutud sai – nii krõbeda koorikuga maitsvat saia annab otsida. Suutmata kiusatusele vastu panna ning ostsin endale kohe ühe pätsi koju kaasa. Ei pea vist mainima, et kodus mehepoegadele saiasaadetist üle andes oli selle haihtumine vaid minutite küsimus.
Vähisabasupp, mõnus pehme sai ja tervitusnaps. Foto: Lauri Laan |
Nii et avastamisrõõmu ja vahvaid muljeid meie Maitseringi tuuril jagus ning imestama ei pannud mitte müstiline 6 EUR- i maksev õlu (millest kõik kohalikud räägivad, kuigi keegi platsil söömas pole käinud), vaid hoopis toredamad avastused.
Soovitan omalt poolt kõikidel neil, kes Raekoja platsil pole ammu (söömas) käinud, kasutada võimalust ning vaid 5 EUR-i eest lasta endale tutvustada neid kohti, mis asuvad linna päris-päris südames ning mis ei taha kohalikku klienti päris ära unustada. Mina kavatsen nüüd küll vahel Raekoja platsile ennast sättida, et vaadata, kuidas need vahvad kohad elavad.
Kui Maitseringi teema pakub huvi, leiad muljeid veel Mari-Liis blogist ja Katrini blogist.
Vasta