Kanamaksaterriin ürtide, kardemoni ja õunaveiniga

Esileht / Määramata / Kanamaksaterriin ürtide, kardemoni ja õunaveiniga

Kanamaks on üks väärt tooraine. Valmib kiirelt ja vajab üsna vähest vaeva, et toorena suhteliselt eemaletõukava välimusega maksast saaks valmis midagi, mida saab hõrgutiseks nimetada.
Seekordne tõeliselt kauni lõpptulemuse andnud köögikatsetus algas sellest, et Rannamõisa ja Santa Maria andsid oma tooteid katsetada, et leida kana + maitseaine uusi kooskõlasid. Pasteedilisted kuuluvad minu lemmikute hulka, seetõttu läks kanamaks ka pikemalt mõtlemata seekord veidi pidulikumaks pasteediks ehk, kui soovite, terriiniks. Minu jaoks oli üllatuseks, kuivõrd maitsva ja teistlaadse maitsenüansi andis ürtide, kardemoni ja magusa õunaveini kasutamine. Tulemus jääb kindlasti üheks lemmikuks.

Vaja läheb:
500 gr jahutatud kanamaksa
piima kanamaksa leotamiseks
200 gr võid (sellest 100 gr selitatuna)
1 suurem sibul hakituna
2 küüslauguküünt peeneks hakituna
1 tl kuivatatud tüümiani
1 tl kuivatatud salveid
1 tl soola
1 tl värskelt jahvatatud Santa Maria Tellicherry pipart (või tavalist musta pipart)
1/2 tl jahvatatud kardemoni
tubli sorts (ca 0,5 dl) Põltsamaa Kuldset

Esmalt alusta sellest, et leota kanamaksa piimas kas mõned tunnid või ka üleöö. Tõsta piimast välja, nõruta ja patsuta majapidamispaberiga kuivaks.
Sulata pannil keskmisel kuumusel 100 gr võid ja prae selles sibulat ja küüslauku umbes 5 minutit. Lisa ürdid, sool, pipar, kardemon ja kanamaks ning hauta, kuni maks on pealt küps ja seest veel veidi roosakas. Selleks kulub ca 8-10 minutit. Kalla pannile Põltsamaa Kuldne ja tõsta pann tulelt.
Püreeri kogu mass köögikombainis. Kui tahad eriti siidist tulemust, võid massi läbi sõela ajada. 
Kalla mass kas purki, kaussi või terriinivormi.
Sulata ülejäänud või väikeses kastrulis või pannil madalal kuumusel. Tõsta pann tulelt ning lase paar minutit, seista. Koori või pinnale tekkinud “vaht” ära ning kalla või maksamassile ettevaatlikult peale (et terriinile peale satuks vaid ühtlane ilma tükkideta või).

Lase jahtuda. Jahtunud terriinile tõmba peale toidukile. Maitseb kõige paremini 1-2 päeva pärast.
Serveeri röstsaial.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.