Forshmack või ka vorshmak või vorschmack (heal lapsel mitu nime, eksole) on Juudi, Ida-Euroopa, Saksamaa ja ka Soomega seostatav soolatud kalast või lihast tehtud võileivamääre. Väga sageli just heeringast tehtud. Juba erinev päritolugi viitab sellele, et ringlemas on lugematul hulgal erinevaid variante ja nagu heade toitude puhul ikka leiab paljude retseptide juurest veenva jutustuse sellest, kuidas see konkreetne variant on just see kõige õigem, sest minu vanaema tegi just nii.

Vaidlused hõlmavad õuna, muna, valge leiva, kartuli ja paljude teiste lisandite üle vaidlemist. Samamoodi vaieldakse selle üle, kas koostisained püreestada, hakkida või hoopis kahvliga läbi sõela ajades peenemaks töötada. Suure tõenäosusega on absoluutset tõde võimatu välja selgitada, sest retseptidel on omadus aja jooksul tooraine, maitse ja erinevate kokkade käekirja järgi kohanduda ja nii on ka minu forshmacki mõned töövõtted just sellised, mis mulle selle maitse kõige paremini istuvaks muudavad.

Selline variant forshmackist on pärit Harkovist ehk Ida-Ukrainast ja siin on kasutatud keedetud kartulit. Odessa variant sisaldab näiteks ka valge saia lisamist ja kindlasti peab seal olema ka roheline õun. Mulle endale õuna hapukas maitse väga meeldib, seega miksisin kaks piirkonda kokku ja omapoolse lisandina otsustasin sibula enne lisamist läbi praadida, mis annab forshmackile sügavama ja kreemisema maitse.

Forshmack

Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 240 g Viči traditsioonilist heeringafileed
  • 2 keskmise suurusega keedetud kartulit
  • 1 sibul
  • 20 g võid
  • Veidi õli võid kasutada päevalilleõli
  • 1 väiksem roheline õun
  • Hakitud rohelist sibulat
  • Hakitud keedetud muna kaunistamiseks
  • Värskelt jahvatatud musta pipart

Valmistamine

  • Haki sibul. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel või ja õli ning prae sibul läbi, kuni see on läbipaistev ja hakkab kuldseks muutuma. Tõsta pannilt ära.
  • Koori keedukartulid ja riivi kas peene riiviga või töötle kahvliga peeneks.
  • Haki heeringas ja õun ning tõsta kaussi. Sega juurde eelnevalt praetud sibul koos pannil oleva õli ja või seguga. Lisa ka hakitud roheline sibul ning maitsesta siis värskelt jahvatatud musta pipraga ning vajadusel soolaga.
  • Serveeri mustal leival ja lisa serveerides hakitud keedetud muna ja rohelist sibulat.

Postitus sündis koostöös Vičiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.