Lammas kaalikaga nagu Indias

Esileht / Määramata / Lammas kaalikaga nagu Indias

See kaalikaga lammas Camellia Panjabi India karride raamatust mõlkus juba ammu meeles. Eelkõige just seepärast, et kooslus kaalikas ja lammas on siinkandis väga levinud, kuid selles India päritolu retseptis olid küll tuttavad kaalikas ja lammas olemas, kõik muu sinna lisanduv aga väga intrigeerivalt teistmoodi.


See retsept on pärit Kašmiirist ning tegemist on talvise roaga (kaalikaid säilitatakse seal lumme kaevatud aukudes). Kogu pada ise oligi oma iseloomult…. väga soe. Sobis igati talvehooaja lõpetamiseks. Maitse ei olnud vaatamata paljudele erinevatele vürtsidele liialt terav, vaid pigem nüansirikas ja väga-väga maitsev. Kindlasti läheb kordamisele. Sobib ka neile, kes liiga puhast lambamaitset pelgavad, kuna erinevate vürtside rohkus andis väga palju lisamaitseid ning “jõrm lammas” jäi tahaplaanile.
Ise oskan soovitada, et samamoodi võiks teha ka pada kartuliga (mida ka raamatus soovitatakse) ning vabalt võib teha ka ainult liha (ilma juurikateta).
Paja valmistamise jaoks on vaja:
300 gr kaalikaid
ca 1 kg lambakaela (sealt läheb siis liha pajaroa sisse ja kondid puljongi valmistamiseks)
400 gr sibulaid
2 küüslauguküünt
pöidlasuurune tükk ingverit
250 gr tomatikastet või purustatud tomateid
1,5 tl punase paprika pulbrit
1 tl jahvatatud tšillit
1 tl jahvatatud koriandrit
1 tl jahvatatud kurkumit
1 tl jahvatatud fenkolit ehk apteegitilli
4 tervet rohelist kardemoni + 2 musta kardemoni (neid musti mul paraku ei olnud)
loorberilehte, õli, soola, kaneelikoort.
Vürtsid ostsin Piprapoest, sealt on kõiki vajaminevaid aineid võimalik leida.
Alusta sellest, et lõika liha parajateks tükkideks. Kontidest keeda puljong koos loorberilehe ja küüslauguküünega (ca 45 minutit keeta pooles liitris vees ja siis kurnata)
Koori ja tükelda kaalikas (raamatu autor soovitab kaalikatükke torkida hambatikuga ning hõõruda siis soolaga sisse ja lasta vähemalt tund seista, nii võtab mõru maitse ära).
Pane pannile õli ning prae kaalikatükke keskmises kuumuses kokku ca 20 minutit, kuni kaalikad on krõbedad ja pruunid. Tõsta majapidamispaberile nõrguma. Minul oli see esimene kord elus kaalikat praadida 🙂


Pane poti põhja kaalikate pruunistamisest järele jäänud õli + lisaks veel sorts õli ning prae seal keskmiselt madalal kuumusel tükeldatud sibulat ca 20 minutit. Lisa tükeldatud ingver ja küüslauk ning prae veel 5 minutit.
Lisa vürtsid, 2 spl vett ja 1 spl õli, lambaliha tükid ning sega kõik korralikult läbi. Pruunista liha paar minutit nii, et liha oleks vürtsidega ühtlaselt kaetud. Kata pott kaanega ja lase haududa ca 10 minutit, et lihamahlad eralduksid ja siis koos vürtsidega jälle lihasse tõmbuksid.
Võta pajalt kaas pealt, sega ja keera liha potis veel mõned minutid. Autori sõnul: pideval segamisel puutub vürtsisegu kokku kuumusega poti põhjas ja nii omandab toit erilise maitse. Seda protsessi nimetatakse bhuna‘ks.


Lisa soola maitse järgi. Kalla juurde tomatipüree ja puljong. Kata pott kaanega ja lase haududa veel vähemalt 30 minutit (minul haudus ligi tund). Kaalikad lisa 5-10 minutit enne roa lõplikku valmimist.
Juurde sai serveeritud aurutatud basmati riisi. Hästi sobib see roog kindlasti ka kartuliga või kartulipüreega.
Samamoodi võib valmistada ka parti ja nagu eelpool ka mainisin, siis kaalika võib asendada ka kartuliga.
Tasub kindlasti proovimist ja kui mõnd vürtsidest ei õnnestu saada, siis arvan, et tasub ikkagi katsetada, sest maitseid on seal tõesti väga palju erinevaid.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.