Martsipanisaiad

Esileht / Määramata / Martsipanisaiad

Väga mõnusad saiad, minu laste ühed lemmikud, mida seetõttu ikka aeg-ajalt teen.


Pean paraku tunnistama, et pärmitaina tegu ei kuulu minu lemmiktegevuste hulka. Eelkõige siis see osa, mil kleepuvast ebamäärasest massist tuleb sõtkuda valmis ollus, mis: “on läikiv-elastne ja käte ning kausi küljest lahti lööb”. Enne seda faasi tundub mulle alati, et olen üleni koos veniv-kleepuva massiga ja köögis ei ole enam ühtegi kohta, mis poleks jahuga kaetud. Lühidalt, enne ja pärast on suhteliselt ok, aga see mäkerdamine ei ole minu rida. Aga värske saialõhna nimel – teen ikka 🙂


Kasutan magusa pärmitaina põhiretsepti (tõsta kõik koostisained varem külmkapist välja, et oleksid toasoojad):
2,5 dl sooja piima
1 pakk kuivpärmi või 25 grammi presspärmi
1 muna
1 tl soola
1 dl suhkrut
7-8 dl jahu
100 grammi võid
Hõõru presspärm vähese suhkruga vedelaks ja lisa käesooja piima ja 1 dl jahu sisse. Kuivpärmi puhul sega see ca 1 dl jahuga ning lisa soojendatud piimale. Lisa muna, sool, suhkur. Sõelu juurde 3-4 dl jahu ja sõtku veidi. Lisa ülejäänud jahu järk-järgult (jälgi taina paksust ja reguleeri jahu kogust selle järgi). Pane juurde toasoe või ja sõtku tainas ühtlaseks lisades vähehaaval järelejäänud jahukoguse. Sõtku, kuni tainas muutub ühtlaseks ja lööb käte küljest lahti.
Kata kauss rätikuga ja pane kerkima. Aega peaks selleks olema vähemalt 1 tund. Minul oli tunni pärast tulemus veel veigi nigel, kahe tunni pärast oli tainas parasjagu kohevaks ennast ajanud.


Peale kerkimist saputa lauale jahu ja rulli tainas lahti.
Mina tegin klassikalist rulli, ehk siis riivisin ca 150 grammi mandlimartsipani taina pinnale ja keerasin taina siis rulli. Lõika terva noaga poolviltu paraja suurusega pätsid. Pane ahjuplaadile sooja kohta kerkima (soovitan ka see protseduur üsna pikaldaseks jätta, minul kerkis seekord tund aega ja väga kohevad ilusad pätsid said). Kui rullid on kerkinud vähemalt kahekordseks, siis pintselda üle munaga, raputa peale mandlilaaste ja pane 230 kraadi juurde (pöördõhuga) küpsema ca 10-12 minutiks. Välja võttes saputa peale tuhksuhkrut.
Naudi koos tee või kohviga. Mõnus!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.