Valges veinis aurutatud karbid

Esileht / Määramata / Valges veinis aurutatud karbid

Et kõik ausalt ära rääkida, pean alustama sellest, et käisin täna väga vahval üritusel Solarise keskuses. Teemaks siis alkoholivabad kokteilid ja mul oli õnn osaleda žürii töös, et 30-st kokteilist oma lemmikud välja selekteerida. Maitseid oli põnevaid ja intrigeerivaid, seetõttu oli ka valiku tegemine üsna keeruline. Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida…
Kuna kõik kokteilid serveeriti jääga ja ma olin hommikuse söömaga, siis kella kuueks, kui kokteilide degusteerimise maraton lõppes, oli mu sisemus täiesti härmas ja hambad külmast plagisemas. Kiire käik Solarise toidupoodi ja kindel soov õhtusöögiks midagi soojalt söödavat kaasa haarata. Ja mida saaks samas kiirelt valmistada.

Värsked sinikarbid tundusid olevat hea mõte. Need kaasa haarasingi. Kusjuures karpidega tuleks silmas pidada seda, et vaatamata hiiglaslikuna tunduvale kogusele tuleks igale inimesele arvestada 0,5 kg – 1 kg karpe, vastavalt siis sellele, kas tegemist eel- või põhiroaga.
Et postitus hiigelpikk ei tuleks, siis see õpetus, kuidas karpidega koputades suhelda ja selle abil kõlbulikud välja selekteerida, on SIIN. Väga emotsionaalne ja seksika aktsendiga kokaonu, kas pole. Sibula hääldus onjooonina jms 🙂
Pese karbid külma vee all, eemalda habe, kui see karbi “ukse vahelt” välja ripub. Katkised karbid viska ära. Samuti need, kes ennast koputades kinni ei tõmba (võta seda kui paratamatust, et mingi osa läheb prügikasti, see käib karpidega toimetamise juurde, nii kahju kui ka ei ole).
Mina kasutasin õli asemel võid (no minu meelest on kohe parem maitse), hautasin minutikese-paar selles paar hakitud šalottsibulat ja küüslauku, paraja pundi hakitud peterselli ja tunde järgi soola. Kallasin potti korraliku koguse valget veini, lasin keema tõusta, sinna sisse läbikoputatud ja elumärgiga karbid, kaas peale ja 5 minutit kaane all auru sees. Vahepeal raputa potti, et kuumus ühtlaselt leviks. Valmis karp = avatud karp (kui ei ole avanenud, ära söö). Voila! Tõeline fast food ja härmas sisemus sai hetkega üles sulatatud. Head värsket saia ka veel juurde kastme kokkukaapimiseks. Mis sa hing veel kolmapäevasest päevast tahad!

Karpide kastmeks võib kasutada nii valget veini, siidrit, kookospiima koort. Räägivad veel õllest, aga see kooslus tundub mulle veidi õõvastavana. Tomatit võib ka lisada. Maitseürdiks tüümiani, basiilikut, koriandrit. Tšilliga variant on väga maitsev. Tegelikult on variatsioone lõputult ja vahel on kohe väga mõnus oma mereanni kirele järele anda.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.