Punane supp, tuntud kui borš :)

Esileht / Määramata / Punane supp, tuntud kui borš :)

Borš – meil kodus tuntud “punase supina” ning jäänud sellest ajast käibele, kui lastel oli veel raske artikuleerida välja supi nimetust – on üks erakordselt tänuväärne supp.


Esiteks on ta neetult maitsev pea igas olukorras.
Teiseks on see ainukene mulle teadaolev toit, millega suudan ma oma lastele (eriti keskmisele pojale, kes sööb muidu kartulit, pannkooki ja pizzat, kõik ülejäänud kooslused on juba kahtlased) sibulat, kapsast, peeti, porgandit ja lamba/veiseliha sisse sööta. Ja lapsed söövad punast suppi isuga, tavaliselt lisaportsu küsides ja koduleiba mitu head viilu veel juurde haugates. Emasüda rõkkab rõõmust iga kord, kui taldrikud tühjenevad ja tunnen ennast hetkeks sellise ürgemana, kelle punapõsised lapsed pakatavad tervisest, sest tarbivad tervislikku toitu ja kõik on üldse mõneks ajaks väga zen.
Borši tegemine ise muidu täitsa lihtne. Oluline on siin korralik algmaterjal ehk puljong, muu juba rohkem maitsete paikatimmimise küsimus.
Oma borši olen viimistenud Vene köögi raamatu ja Roman Zaštšerinski näpunäidete järgi peaaegu sama maitsvaks, kui MOON-i kohvikus pakutav. Vähemalt mulle tundub nii 🙂
Vaja läheb puljongi jaoks:
ca 1 kg kondiga veise- või lambaliha (pildil oleva borši puljongi keetsin liha eemaldamisest järelejäänud tallekaelast ja väga maitsev oli)
2-3 loorberilehte
mõned vürtsiterad
1 sibul sektoriteks lõigatuna
1 porgand
1 sellerivars
Huvitava maitsenüansi annab veel peotäie mustade ploomide lisamine
Puljongi keetmise kohta panin SIIA kirja veidi täpsema juhendi.

Supi jaoks on vaja:
500 gr ehk ca veerand keskmist kapsapead
2 porgandit
2 sibulat
ca 1 kg keedetud peeti
5 kartulit
paar supilusikatäit tomatipastat (M&S topeltkontsentreeritud tuubis tomatipasta on minu lemmik)
suhkut, soola, pipart, äädikat, maitserohelist, hapukoort.


Riivi esmalt keedetud peedid ja pane väikese sortsu äädikaga seisma. See on vajalik selleks, et peedi punane värv supis hästi kirgas jääks ja supp hiljem hallikas-roosa ei oleks.
Kapsas lõika ribadeks, sibul haki, porgand riivi ja kartul tükelda.
Kuumuta pannil õli, pane sinna keskmisele kuumusele hauduma hakitud sibul ja hauta klaasjaks. Lisa riivitud porgand, hauta veel veidi ning sega siis juurde tomatipasta. Hauta pannil tomatipastaga segatud sibul-porgand korralikult läbi.
Kuumuta puljong, kalla kuuma puljongi sisse pannil hautatud sibula-porgandisegu ja lase keema tõusta. Lisa kartul ja kapsas ning keeda kümmekond minutit. Lisa viimasena peet ning keeda mõned minutid veel.
Kui soovid, lisa nüüd eelnevalt puljongimaterjaliks olnud tükeldatud liha.
Maitsesta supp suhkru, soola, pipra ja äädikaga. Borši maitse peab olema piisavalt magus ja hapu. Õiges koosluse tasakaalu tunned maitstes kohe ära.
Lase supil veidi aega enne serveerima hakkamist veel seista, et maitsed seguneksid.
Serveeri hapukoorega, hakitud maitserohelise ja hea leivaga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.