Jäine juustukook – siidiselt jahutav hõrgutis

Esileht / Määramata / Jäine juustukook – siidiselt jahutav hõrgutis

Tihti on head ideed üllatavalt lihtsalt. Nii ka selle jäise juustukoogiga. Või nagu algretseptis nimetatud: jäätise juustukoogiga. Idee pärineb rootsi kööki tutvustaval raamatust, mille on välja lasknud Rootsi Nokia ehk Ikea.
Tõenäoliselt jagatakse nüüd igal pool, kus Ikea oma hiiglaslikud kauplused ehitanud, toidukaupade nurgas seda kokaraamatut.
Paraku õpetavad umbes pooled retseptid Ikea food-store’is müüdavatest sügavkülmutatud lihapallidest või vorstidest midagi söödavat tegema. Samas leiab sealt päris mitu vägagi vahvat ja kulme kergitama panevat toredat ideed. Ja eraldi peatükk on kilu ja heeringaga toitudele. Selle viimase eest andestan isegi sügavkülmatoidud.

Üks vahvatest ideedest oli juustukoogi jäine variant.

Retsept ise on põhimõtteliselt meile tuttav ja tuntud juustukook, kus põhi lihtsalt tavapärasest veidi õhem. Tegin ka väiksed omapoolsed mugandused ja minu variat sai selline:
6 Digestive küpsist (purusta köögikombainis)
200 ml vahukoort
150 gr toorjuustu või mascarpone juustu
1 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 muna
Aseta lahtikäiva koogivormi põhjale küpsetuspaber.
Vahusta vahukoor vaniljesuhkruga ja munakollased suhkruga. Sega vahustatud munakollaste hulka ka toorjuust. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Ühenda kõik koostisosad ja sega ettevaatlikult läbi.
Laota 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale umbes 2/3 küpsisepurust. Suru veidi kokku, et pealekallatav mass küpsisepuru laiali ei lükkaks.
Kalla küpsisepurule toorjuustu-vahukooremass. Peale raputa ülejäänud küpsisepuru.
Pane sügavkülma vähemalt 4 tunniks.
20-30 minutit enne serveerimist tõsta toatemperatuurile. Tõmba noaga kook äärtest vormi küljest lahti ning eemalda vormi küljed.

Paku juurde toormaasikamoosi või muud hapukat magusat lisandit. Minu maasikamoos jäi õigel hetkel välja tõstmata ja üles sulatamata, seega tuleks pildile juurde mõelda veel maasikane kaste.
Maitses hästi siidiselt ja jahutavalt, väga mõnus ja erakordselt lihtne hõrgutis.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.