Hiina teemunad. Marmorimustriline suupiste

Esileht / Määramata / Hiina teemunad. Marmorimustriline suupiste

Hiina teemunad ei ole teps mitte lihavõtete toit. Pigem on tegemist Hiinas tavapärase tänavatoiduga. Teisalt on marmorja mustriga munad sedavõrd kaunid, et miks mitte adopteerida see mõnus moodus mune valmistada just pühadeaegseks suupisteks.

Süüdistama pean jälle selles idees oma sõpru, kelle juures külas käies sai neidsamu Hiina teemunasid eelroaks ampsatud, eelnevalt sinna peale musta soola raputades ja kokkuvõtvalt nenditud, et on üks mõnus munavalmistamise moodus see teemuna küll.
Need munad on siin vutimuna mõõdus, sest kanamunade puhul oleks tõenäoliselt veidi kurnav üht muna teise järel eelroaks ampsata. Ühe käeliigutusega põske pista on seda ka …. no ütleme, et veidi ebaviisaks ja ebaesteetiline. Mida ei saa aga vutimunade kohta öelda. Kasta aga soola ja tšillihelveste sisse ja võid ennast nautlema unustadagi.

Teemunade valmistamine ei ole kellelegi üle jõu käiv. Esmalt tuleb alustada täiesti klassikalise munakeetmisega. Kui keedad vutimune, siis läheb selleks aega minutike-paar. Kanamunasid keeda siis vastavalt kanamuna suurusele ja tulemuseks peaks olema ikka kõvakskeedetud rebuga muna. Keeda, jahuta ehk ehmata külma veega ning töötle siis munakoort lusikaseljaga. Mitte liiga praguliseks ega päris katki, kuid samas igalt poolt mõraseks tuleks munakoor töötlemise tulemusel saada. Võid ka veidi rullimisega koort murendada aidata.
Munad murendatud, keeda valmis marinaad. Selleks oleks vaja hästi kangest mustast teest valmistatud tökatilaadset vedelikku (tee kogus siis sõltuvalt munade kogusest ja suurusest). Orienteeruvalt võiks ainete mahu vahekord olla selline 1 dl sojakastet, 1 spl suhkrut, 3 dl vett, 2-3 musta tee kotikest.
Sega omavahel sojakaste, suhkur ja vesi. Kuumuta kuni suhkur on lahustunud. Lisa teekotid ja lase keema tõusta. Keeda vaiksel tulel ca 10 minutit. Lisa vedeliku sisse pragulise koorega munad, lase vedelikul koos munadega jahtuda ning hoia mune marinaadis vähemalt 2 tundi, aga võid ka üleöö neil “tõmmata”. Võta munad marinaadist välja ja koori.

Omaette vaatamisväärsus on munakoor, millega küll paraku peale imetlemise ei ole suurt midagi peale hakata, aga see muster, mis munakoore siseküljele moodustub on võrratu!
Süües paku juurde soolahelbeid, tšillihelbeid, ürdisoola, suitsusoola või muud meelepärast maitseainet.
Kui aga tahad katsetada sarnaste munadega magusas võtmes, siis kirjelduse magusate Hiina teemunade valmistamise kohta leiad SIIT.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.