Rabarberitäidise ja beseekattega kook, kõrvalrollis kookos

Esileht / Määramata / Rabarberitäidise ja beseekattega kook, kõrvalrollis kookos

Korduvaks motiiviks kõikides toiturubriikides on hetkel rabarber. Ei ole ka minul iseloomu peavoolule vastu ujuda või, noh, mis sa siin ujud, kui maja taga erkroosad rabarberivarred aina mühinal kasvavad ja rabarberimaitset oled pika talve oodanud ja ihanud. Ikka rabarber ja täie rauaga! Kuniks kevadisel ajal veel rabarberi varred mahlased ja maitse erk, siis koogid-joogid-kissellid-magustoidud kõik kaunisroosaks ja rabarberihapuks.

Beseekihi alla hapuka rabarberitäidise peitmine ei ole mitte esmakordne tegevus. Eelmise hooaja üheks suureks lemmikuks kujunes kondenspiima-rabarberi vahekihiga kook, kus koogil beseekroon uhkelt peas.
Sel hooajal siis ajendatuna ajakirjast Delicious leitud retseptist leidsid aset katsetused kookoshelvestega ja tuleb tunnistada, et katsetused olid igati mõnusa tulemusega. Kookoshelbed paigutuvad nii koogipõhja taina sisse kui ka beseekihile ja rabarberi hapukus ning kookoshelbe täidlus sobituvad omavahel kauniks koosluseks. Nüüdseks olen juba paaril korral sama kooki teinud.

Põhja jaoks läheb vaja:
50 g kookoshelbeid
200 g jahu
2 spl suhkrut
100 g võid
paar spl jääkülma vett
Sega kookoshelbed jahu ja suhkruga. Köögikombaini pulse režiimi kasutades sega sisse tükeldatud või. Lisa vett niipalju, et tekkiks ühtlane tainapall. Keera tainas kile sisse ja aseta külma ca 30 minutiks.Võta tainas külmast ning suru lahtikäiva vormi põhjale ja külgedele. Pane veel umbes veerand tunniks külma. Torka koogitaina põhjale kahvliga mõned augud ja küpseta raskusega (küpsetuspaberiel või fooliumile laotatud herned, riis, oad vms) 180-200 kraadises ahjus ca 10 minutit ning siis ilma raskuseta ca 5 minutit.
Täidise jaoks läheb vaja:
500 g rabarberit, tükeldatuna (noori rabarbereid ei ole vaja koorida)
150 g suhkrut
riivitud apelsinikoort
3 spl maisitärklist
4 munakollast
50 g võid
Tükeldatud rabarber sega suhkruga (jäta paar lusikatäit suhkrut alles) ning apelsinikoorega ning keeda, kuni rabarber on pehme. Soovi korral võid segu püreestada ja läbi sõela suruda. Sega väike kogus potist võetud rabarberivedelikku maisitärklisega ja ülejäänud suhkruga ning lisa see segu potti. Kuumuta kuni täidis pakseneb (lase ca 1 minut mullitades keeda). Sega pehme või munakollastega ning lisa rabarberitäidisele. Sega läbi ja jahuta. Kalla täidis eelküpsetatud tainale ja küpseta 180 kraadi juures ca 30 minutit.
Beseekatte jaoks läheb vaja:
4 munavalget
100 g suhkrut
50 g kookoshelbeid

Vahusta munavalged vahuks, lisa jaokaupa suhkur kuni ühtlase läikiva vahu moodustumiseni. Viimasena sega ettevaatlikult sisse kookoshelbed ning laota segu täidisele. Küpseta 180 kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni besee on kaunilt pruunika pealispinnaga.
Mina kasutasin selle koguse jaoks 28 cm läbimõõduga vormi ja siis jäi kook suhteliselt madal. Hästi rikkaliku ja kõrge koogi peaks andma 24 cm või väiksemas vormis küpsetamine.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.