Viigimari. Veidike tuunitud

Esileht / Määramata / Viigimari. Veidike tuunitud

Olen paar korda jäänud juurdlema, miks ja millest tuleb see, et minu alateadvus käsitleb viigimarja pisut patuse marjana. Tõenäoliselt on see seos tekkinud tõsiasjast, et Paradiisist välja aetuna kaeti oma häbi viigimarjalehtedega. Oma osa on siin ka viigimarja veidi meelal maitsel ja hamba alla krõmpsuvatel seemnetel. Küpseid ja kergelt läägeid viigimarju saab meil siin haruharva, kuna korralikult küps viigimari on väga kiirelt riknev. Samas sain just vähem kui kuu aega tagasi Horvaatias maitsta ja oma käega puu otsast korjata selliseid viimase vindi peal küpseid ja mesist mahla välja ajavaid marju. Taevalik! Muul ajal tuleb siin leppida kuivatatud viigimarjadega, mis on saanud üheks lemmikmaiuseks. Või siis ka viigimarjamoosidega, mis on heade juustudega koos tarbides asendamatu.

Praegu siiski liigub õnneks üsna korralikke viigimarju ka meil. Olen neid paari nädala jooksul kohanud Keskturul ja luureandmed räägivad, et ka Sadamaturul on viigimarju liikvel. Sellised sügavlillakad ja parajalt pehmed.
Viigimarjast magusrooga tehes ei ole liiga keeruliselt mõtet asja ajada. Kuna mari ise on üsna lääge ja sama ka mage (puudub nii hapu kui ka mõrkjas maitse), siis tuleb maitset lihtsalt veidi tuunida.
Nendes maades, kus viigimarjad kasvavad, on väga sagedane viigimarja lisand roosivesi. Tuleb tunnistada, et roosiveega ma väga sõbraks ei ole seni veel saanud ja selle vänge ning pealetükkiv aroom/maitse toovad alati meelde ohvitseriprouadele omased lääged lõhnaõlid ja tahes-tahtmata tekib tunne, et keegi on seda sama lõhnaõli ka toidule piserdanud. Aga see on minu probleem 🙂
Küll aga meeldib mulle väga viigimari koos magusa siirupi, hakitud mandlite ja vahel ka kitsejuustu lisandiga. Siirupiks kasutasin agaavisiirupit, aga sobib nii vahtrasiirup, vedel mesi, karamelline mõrkjas siirup jne.

Samamoodi moodustab mõnusa kombinatsiooni balsamico kreem, mida võib siis siirupi asemel kasutada. Pähklid oleks hea enne ära röstida ja siis kergelt hakkida. Kitsejuustu natukene peale pudistada ja täius taldrikul ongi loodud.
Sama lihtne ja ka väga maitsev on näiteks viigimari + balsamico kreem + prociutto kooslus. Parmesani täidlus sobitud ka viigimarjaga ilusti.
Tasub igal juhul katsetada ja järele proovida, kui sõprus viigimarjadega seni veel mingil põhjusel sõlmimata.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.