Pidusöök taevas. Šampanja saatel

Esileht / Määramata / Pidusöök taevas. Šampanja saatel

Küllap ei jäänud paljudel märkamata mõni aeg tagasi Tallinnas kesklinnas Rotermanni kvartalis ka sel aastal kohale saabunud Dinner in the Sky, mille käigus lauatäis elevuses ja kiljuvaid inimesi pilvedesse tõmmati. Dinner in the Sky on omapärane ja mõnusalt emotsioone tekitav gurmaanide tivoli, kus on ühendatud esmalt maitsenaudingute pakkumine samal ajal närvekõditava kõrgusekartusega. Kui sul on mitmekäigulist gurmeetoitu koos suurepäraste veinidega nautides jalge all kümnete meetrite kaupa õhku ja silmapiir avardanud kuni linnaservani, siis on see kokku päris omapärane tunnete segapundar. Reeglina on kõik taas maapeale saabunud seltskonnad elevuses sädistamas ning muljeid jagamas. Söömise vahepeal haaratakse jälle nutitelefonid, et erinevaid vaateid jäädvustada. Tore on selle ürituse juures see, et ei söögile ega joogile ei tehta hinnaalandust. Road valmivad tippkokkade käe all ning sinna juurde pakutakse ka väärikaid jooke. Käisin juunikuus ka mina kõrgel linna kohal gurmee-elamusi nautimas. Toidud valmisid tol korral Tchaikovsky restorani Vladislav Djatšuki käe all. Kokk, kelle tiitlite ja aunimetuste ülelugemine nõuaks omaette peatükki, lühidalt kokku võttes kindlasti üks Eesti parimaid kokkasid. Joogid oli toitude juurde sobitatud Moet&Chandoni valikust.

Toitude juurde oli valitud esinduslik valik Moet&Chandoni väärikatest jookidest. Tõeliselt nauditav toit ja jook muutis selle maa ja taeva vahel kõlkumise eriti naudingurohkeks.

Eelroaks oli õrnalt pošeeritud lõhe, kurk ja vutimuna. Joogiks sinna juurde Moet Chandon Brut. Toit ise oli delikaatne ja õrn, puhas maitsetelt ja samas mõjuv just oma lihtsuse ja kargusega. Kokk ei olnud maitseaineid kuritarvitanud, pigem oli väikeste lisanüanssidega välja toodud suviste toorainete puhtus ja ilu. Moet Chandon Brut sinna juurde andis üsna sarnaseid noote. Ühelt poolt karge ja väljapeetud, samas ikkagi mingil hetkel šampanjalikult täidlane ning maitsemeeli järgmiseks suutäieks ettevalmistavalt õrritamas. Kaunis kooslus, puhtad selged maitsed ja ilusad hetked!

Pearoaks oli röstitud hirvefilee sõstardega ja joogiks sinna juurde Moet&Chandon Grand Vintage 2004 Blanc. Tegu on tõeliselt kauni joogiga, mis esmapilgul tundus üsna julge valikuna hirvefilee juurde. Ühendavaks lüliks siinjuures sai sõstar on erksa happega, mis kõik komponendid nauditavaks tervikuks ühendas. Ühelt poolt küps ja täidlane ning teisalt erksat happe ja madala suhkrusisaldusega Grand Vintage 2004 sobitus esmapilgul punase veini järgi küsinud roa juurde suurepäraselt. See on jook, mida tasub kõigil šampanjasõpradel kindlasti proovida. 

Kauniks lõppakordiks sai dessest šokolaadi, besee ja pistaatsiaga, mille juurde pakuti  Moet Chandon Nectarit. Tegemist on väga mitmeplaanilise joogiga, millel võrreldes tavašampanjaga nüansse oluliselt rohkem. Esmalt võlub joogi puuviljasus ja värskus, samas lisandub vürtsikust ning sügavust. Pakutud magusroa juurde oli seda jooki põnev maitsta – toidus oli nii šokolaadi kreemist täidlust, besee õhulisust ja magusust ning pähkli kergelt täidlast maitset. Kõikidele nimetatud komponentidele suutis väärikas jook kauni kooskõla tekitada, nii et kohati unus viimast käiku nautides isegi see, et ripume maa ja taeva vahel.

Kokkuvõttes võib öelda, et ühelt poolt pakkus unustamatu elamuse kindlasti maa pealt taevasse tõstetud pidusöögilaud, teisalt lisas ebamaisust ka kaunite jookide ning maitsvate toitude oskuslik sobitamine. Taaskord sai tõestatud, et šampanja on üks universaalne jook, mida ei tasu alahinnata ka toitude juurde sobitamisel. Ehk nagu ka sommeljeede tarkus räägib – kui sa ei tea, mis jooki toidu juurde valida, võta šampanja. Kuna tegemist on sedavõrd mitmeplaanilise ja nüanssiderohke joogiga, siis on vähe toite, mille juurde ta üldse ei sobi. Pigem annab korralik kvaliteetne šampanja võimalusi üsna mitme toiduga võrratuid kooskõlasid tekitada ja nautida.

Loo lõpetuseks võib öelda, et hea uudist on see, et Dinner in the Sky on augustis Tallinnasse tagasi tulemas. Täpsemat infot saab lugeda SIIT.
Kel sel suvel veel taeva ja maa vahel gurmee- ja veinielamused saamata, siis tasub üks pidusöök kõrgustes plaani võtta.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.