Vürtsikas tomatikastmes orsoto marineeritud fetaga

Esileht / Määramata / Vürtsikas tomatikastmes orsoto marineeritud fetaga

Tunnistan ausalt – ma olen sõltuvuses Yotam Ottolenghi käekirjast. Mul on olemas kõik tema raamatud ja vahel meeldib mulle neid enne und sirvida. Siis tulevad unenäod ilusad, lõhnavad ja Lähis-Ida külluslikust maitsebuketist läbiimbunud. Hommikul on kohe hea tunne ärgata ja reeglina jagub inspiratsiooni ka järgnevatesse päevadesse.
Üks kooslus, millel jälle ja jälle “Jerusalem” raamatut sirvides pidama jäin, oli meie oma hea ja tuttav odratang, aga vürtsikas tomatikastmes ning lisandiks veel köömnetega marineeritud fetajuust. Esmalt üllatus – kõike seda ei oleks osanud ühte toitu küll sobitada. Kui ükshaaval kõik koostisosad mõttes läbi käidud ning sisimas tekkinud arusaam, et maitsed peaksid koos toimima küll, tekkiv veendumus, et see tuleb küll ära proovida.

Tehtud ja proovitud see sai ja tulemus oli väga-väga mõnus. Hästi minu maitse järgi. Maitseküllane, tasakaalus, üllatav ja teisalt veenev. Kõik toimis veatult. Soovitan proovida kõigil, kes odrakruubi tummist maitset hindavad. Tomatikaste annab meie heale vanale tuttavale hoopis teise ja väga üllatava kvaliteedi. Köömnetega marineeritud fetajuust ainult kaunistab seda kooslust.
200 g odrakruupi
30 g võid
1 dl oliiviõli
2 sellerivart, tükeldatuna
2 šalottsibulat, hakituna
4 küüslauguküünt
paar tüümianioksa
1/2 tl suitsutatud paprikat
1 loorberileht
sidrunikoort
näpuotsaga tšillihelbeid
400 g konserv purustatud tomateid
7 dl kanapuljongit
100 g tomatipastat (saadaval lahtiselt turgudel või ka tuubis või konservina suuremates poodides)
1/2 tl köömneid
300 g fetajuustu
värsket punet
soola ja pipart

Ottolenghi raamatu järgi algas orsoto tegemine otse pannil. Mina leotasin odrakruupi mõned tunnid enne vees, et protsessi veidi kiirendada. Edasi toimi nii: sulata või ja paar supilusikatäit õli suurel pannil, Keskmisel kuumusel hauta läbi sibul, seller ja küüslauk umbes 5 minuti jooksul. Lisa (kurnatud) odrakruup, tüümian, paprikapulber, loorberileht, veidi sidrunikoort, tšillihelber, tomatikonserv ja -pasta ning puljong. Sega läbi ja lase keema tõusta. Alanda siis kuumust ning hauta hästi vaiksel kuumusel 45 minutit aeg-ajalt segades. Valmides peab orsoto olema parajalt mahlane (vajadusel lisa puljongit või vett) ja kruup parajalt pehmeks haudunud. Samal ajal, kui orsoto haudub, marineeri fetajuust. Selleks rösti köömneid pannil mõned minutid, kuni nad aromaatseks muutuvad. Purusta seemned jämedalt kas siis noaga või uhmris. Liiga peeneks pulbriks ei olegi vaja neid teha. Murenda fetajuust tükkideks, sega omavahel ülejäänud oliiviõli ja köömned, lisa veidi soola ja kalla segu fetajuustule. Lisa veidi värsket punet. Jäta marineerima.
Serveerides tõsta taldrikule paras kogus orsotot ja lisa marineeritud fetat. Viimistle musta pipraga, värske punega ja serveeri kohe.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.