Kalmaarid kahel kiirel ja lihtsal moel. Rõngaste ja rullidena.

Esileht / Määramata / Kalmaarid kahel kiirel ja lihtsal moel. Rõngaste ja rullidena.

Kalmaarid on siinmail teenimatult vähe tähelepanu pälvinud mereannid. Meie meri küll kalmaariparvesid randa ei kanna, aga see ei tohiks probleemiks olla. Sinimerekarpide, krevettide, austrite ja muude mereandide puhul peame ju sama puudujäägi ees olema. Kalmaarid on, kusjuures, teiste mereandidega võrreldes ka ühed rahakotisõbralikumad ja minu isikliku arvamuse järgi väga-väga maitsvad. Boonuseks on see, et valmistada on neid ülilihtne ja road valmivad väga kiirelt. Mõni aeg tagasi sai blogisse kirja ka väga maitsva tomatikastmes ja kalmaarirõngastega linguni retsept, mille leiab SIIT. Seekord sai aga valmistatud kalmaarirõngaid kikerhernejahu paneeringus ning pipraseid rullis kalmaare. Mõnusad ja maitsvad mõlemad!

Kalmaari on meie kaubandusest juba päris hästi leida. Esikohale asetaksin kindlasti Maxima suuremad poed, kus värske kalakraam saabub (kui nüüd õigesti mäletan) teisipäeval ja reedel ning kus on nii kalmaarituube kui ka valmis kalmaarirõngaid saada jahutatuna. Jahutatud tähendab siiski seda, et eelnevalt on olnud nad külmutatud ja siis üles sulatatud. Samuti leiab Maxima kalaletist ka terveid väikeseid kalmaare, mida tuleks siis ise puhastada. Sügavkülmas leiab kalmaarituube igast korralikumast poest, siis tasuks lihtsalt neid rahulikult külmkapis sulatada, mitte kiirelt toatemperatuuri. Nii lõhub toorainet vähem. Edasi on aga valmistamine juba imelihtne.

Kalmaarirõngad
Koguseid on siin keeruline anda. Tegutse enesekindlalt ja aineid tunde järgi lisades või kombineerides. Libastumisvõimalus liiga suur ei ole. Mina paneerisin kalmaarirõngaid kikerhernejahu ja tärklise segus. Klassika on tavalises jahus paneerimine. Mulle meeldivad pigem sellise vähese paneeringuga rõngad, nagu siit pildilt näha.

500 g kalmaari, rõngastena
2 spl maisitäirklist
4-5 spl kikerhernejahu
soola ja pipart
maapähkli vm õli, mis sobib friteerimiseks
Serveerimiseks magusat tšillikastet, küüslaugu-tšillikastet, küüslaugumajoneesi (sinu lemmik majonees segatuna purustatud küüslauguga) vm meelepärast.
Lõika kalmaarituubist ca 1,5 cm laiused rõngad.
Puista taldrikule maisitärklis, kikerhernejahu, sool ja pipar. Sega läbi. Veereta kalmaarirõngaid selles segus. Kuumuta (soovitavalt kõrgete äärtega vokkpannil) ca 2 dl õli, kuni see on korralikult kuum. Õli kuumust võid testida saiatükikesega, Kui see õlisse visates särinal küpsema hakkab, on õli frittimiseks kuum. Tõsta kalmaarirõngad NB! osade kaupa õli sisse. Ära korraga liiga palju rõngaid pannile pane.

Küpseta paari minuti jooksul. Päris kuldseks ei tohiks lasta, siis on juba üleküpsenud. Selline õrnalt küpsenud toon on kõige parem. Tõsta vahukulbi vm abivahendiga pannilt majapidamispaberile nõrguma. Serveeri meelepärase kastmega. Meile meeldib kõige enam vürtsikate tšillikastmetega kalmaarirõngaid süüa, samas sobib hästi ka rammus küüslaugune majoneesikaste.

Kalmaar soola ja pipraga
Lihtsusastmelt liigitub see roog eelmisega samasse kategooriasse. Valmib kiirelt ja maitseb hästi. Liiga palju pingutama ei pea. Siin on kasutatud ka eksootilise maitsekombinatsiooniga Hiina viie vürtsi pulbrit, aga täitsa vabalt võib selle puudumisel ka näiteks lisaks musta pipart lisada.

ca 500 g kalmaarituube
1 tl soola
1 tl jahvatatud valge ja musta pipra segu (mina uhmerdasin jämedalt terved pipraterad, jäi eriti aromaatne)
1 tl Hiina viie vürtsi pulbrit
näpuotsaga tšillipulbrit
õli friteerimiseks (soovitavalt maapähkliõli)
Sidrunit või laimi serveerimiseks
Esmalt töölte kalmaar parajateks tükkideks. Selleks lõika esmalt kalmaar horisontaalselt pooleks ja joonista siis terava noaga kalmaari sisepinnale ühte- ja teispidi sisselõiked, kuid nii, et kalmaari tervikuna läbi ei lõikaks. Lõika tükk pooleks või kui on suurem kalmaar, siis kolmeks. Kuivata majapidamispaberiga.

Sega omavahel sool ja pipar ning puista kalmaaritükkidele. Kuumuta pannil õli. Õli kuumust kontrolli saiatükikesega, mis õli sisse visatuna peaks hakkama särisedes küpsema.Tõsta osa kalmaaritükke (lõikepind ülespoole) kuuma õli sisse. Küpseta kiirelt (minut + minut) mõlemalt poolt, kuni kalmaar on kergelt läbi küpsenud. Tõsta vahukulbi või muu abivahendiga majapidamispaberile, et üleliigne õli välja nõrguks. Raputa peale veel täiendavalt pipraid ja serveeri kohe koos sidruniga või ka tšillikastmega.

Mitte ainult vokkimiseks, aga ka frittimiseks kasutan Le Creuset malmist vokkpanni. Seda seepärarast, et see on hästi mugav vahend frittimiseks – esmalt on ta kausjas ehk õli kulub vähem kui lamedale pannipõhjale lisades. Teiseks on ta hästi kõrgete äärtega ehk siis rasvapritsmeid ei ole hiljem terve köök täis.. Soliidne malm on väga stabiiline ja hoiab hästi temperatuuri.
Hea uudis on see, et kõigile blogilugejatele on samale pannile jätkuvalt eripakkumine. Kui SIIT veebipoest see vokkpann tellida ja voucheri koodiks “lecreuset” kirjutada, on selle hind koguni 30% soodsam.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.