Baklažaanirullid lambalihatäidisega ehk kohtuniku keeled

Esileht / Määramata / Baklažaanirullid lambalihatäidisega ehk kohtuniku keeled
Mõned kooslused on just sellised, mille puhul ei pea põhjendama või seletama, et miks just nii.Tasub vaid proovida ja maitsete võimas ja kokkkukõlav akord annab koheselt lühikese kuid veenva seletuse. Üheks selliseks roaks on kindlasti ka baklažaanirullid, kus täidiseks talle- või lamba hakkliha. See on Kesk-Aasiast pärit roog, mille nimi (lisan el qadi) tähendab tõlgituna kohtuniku keelt. Selle kummalise nime põhjuseks peetakse tõsiasja, et jõukamasse klassi kuulunud kohtunikud eeldasid ühelt toidult eelkõige ohtralt liha riisi asemel. Sellesse toitu on liha parajalt sisse peidetud, nii et ka nõudlik kohtunik peaks igati rahule jääma.

4-le
Valmistamisaeg: 1 tund 40 minutit
2 suuremat baklažaani
300 g lamba hakkliha (kasutasin Rimi Talu Toidab poest pärit Hiiumaa Lihatööstuse talle hakkliha)
1 sibul, hakituna
1 sl granaatõunasiirupit ehk naršarabi (võid asendada balsamico kreemiga)
1 sl värsket hakitud koriandrit
0,5 tl jahvatatud kardemoni
0,5 tl tšillipulbrit
0,5 tl jahvatatud vürtsi
400 g purk purustatud tomateid
3 küüslauguküünt, hakituna
Peotäis piiniaseemneid (nt Germund valikust)
Soola ja pipart
Oliiviõli
Hakitud värsket münti serveerimiseks
Lõika baklažaanid pikkupidi ca 0,3-0,5cm paksusteks
viiludeks. Piserda soolaga ja jäta ca 20 minutiks seisma. Kuivata siis
majapidamispaberiga, piserda õliga ning aseta õliga määritud ahjuplaadile
üksteise kõrvale. Küpseta 200 kraadi juures ca 15-20 minutit, kuni viilud on
pehmed, kuid mitte pruunistunud. Vajadusel küpseta jaokaupa. Ära plaati üle
koorma. Tõsta baklažaaniviilud ahjus ja jäta ootama. Sega hakkliha sibula,
granaatõunasiirupi, kardemoni, tšillipulbri ja vürtsiga. Parema maitse jaoks
võid sibula enne pannil õli sees läbi praadida. Sega kõik ühtlaseks ja
maitsesta soola ja pipraga. Tõsta iga baklažaaniviilu paksemasse osasse 1-2 sl
hakklihatäidist ja rulli baklažaan lihatäidise ümber. Kalla ahjuvormi
tomatikonserv, lisa hakitud küüslauk ning lao baklažaanirullid tomatikastme
sisse. Tõsta veidi tomatikastet baklažaanidele peale. Kata vorm fooliumiga ning
küpseta 180-200 kraadi juures ca 45 minutit.

Vahepeal rösti kuival pannil piiniaseemned. Serveerides lisa
vormile piiniaseemneid ning hakitud värsket münti (või muud meelepärast ürti).
Retsept ilmus 2015. aasta detsembrikuises ajakirjas Oma Maitse.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.