Müslise purukattega õuna-kohupiimakook

Esileht / Määramata / Müslise purukattega õuna-kohupiimakook

Uus aasta on alanud korraliku pakasega. Olen üks neist, kes ühest küljest küll lumevalgust ja karget ilma oma puhtuses ja ilus imetleb. Õues on nii imeilus! Teisalt tundub vahel, et pakaselise ilma tõttu hakkab kogu minu vereringe vaikselt hanguma. Käed on nagu jäätükid ja kunagi ei ole liiga palju kuuma teed ega kaminatuld. Kusjuures tuba ei ole jahe, aga mingil müstilisel moel mõjub külm ilm mulle nii, et isegi korralikult soojas toas istudes külmetan ma pelgalt teadmisest, et väljas on temperatuur alla 20 kraadi langenud. Ja väljaminemiseks võtan ka oluliselt kauem hoogu, kui tavaliselt. Koer hoolitseb siiski selle eest, ka kõige külmematel päevadel oma tunnise ringi siiski õues teen ja, mis seal salata, tegelikult on hingematvalt ilus samavõrd kui hingematvalt külm.
Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida.

Justkui piltpostkaardilt pärit ilus ja pakaseline talveilm seostub eelkõige ikkagi lapsepõlvega ja sealt pärit lemmitoitudega. Üheks selliseks klassikuks on kindlasti olnud ja jäänud purukattega kohupiimakook. Kas siis lihtsalt kohupiimakook või siis kohupiimale veel vahele sätitudõunatükke või siis hoopis vaarika- või mustsõstramoosiga. Viimati proovisin sedasama kohupiimakooki teha müslist valmistatud purukattega ja tuleb tunnistada, et ka sellisesse rolli sobis müsli imehästi. Igal juhul tabas seda kohupiimakooki sarnane saatus, nagu suuremat osa nostalgiaküpsetisi tabab – sai kohe kiirelt otsa ja ohtralt kiita. Kes tahab aga eriti kiiret ja mugavat versiooni sellest koogist, võib põhjaks kasutada võiga muretainast. Siis on tegemist tõelise mugavuskoogiga.

120 g võid
2,5 dl jahu
1 dl suhkrut
1/2 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
2-3 sl vett
Täidis:
600 g vanillikohupiima
4 muna
1 dl suhkrut
sidrunimahla ja riivitud sidrunikoort
5-6 õuna, tükeldatuna
Purukatteks:
2 dl müslit (hästi sobib näiteks Veski Mati Spordimüsli)
Sega esmalt taigna jaoks vajalikud kuivained ning lisa siis toasoe või. Haki kõik koostisained segamini kuni moodustub ühtlane puru. Lisa tainale paar supilusikatäit vett. Sega, kuni moodustub tainapall. Võid selleks kasutada köögikombaini. Laota tainas koogivormi põhjale ja külgedele. Vajuta veidi sõrmedega kokku ja sinna peale laota tükeldatud õunad või muud viljad/marjad. Küpseta ca 200 kraadi juures umbes 10-15 minutit.
Kohupiimatäidise jaoks vahusta munad suhkruga. Sega juurde kohupiim, sidrunimahl ja -koor. Kalla segu eelküpsetatud taignale. Laota peale müslipuru.
Küpseta 180-200 kraadi juures ca 35-45 minutit kuni kook on ilusti pealt küps ja pruun. Peale ahjust võtmist lase veidi taheneda. Serveerimisel võid juurde pakkuda vanillikastet või vanillijäätist.


Retsept ilmus 2015.aasta detsembrikuises ajakirjas Oma Maitse.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.