Põdrakanep ehk vaese mehe spargel pruuni küüslauguvõiga

Esileht / Määramata / Põdrakanep ehk vaese mehe spargel pruuni küüslauguvõiga

Igal kevadel olen nii mina kui ka tõenäoliselt paljud minusarnased umbrohtude kütkes. Seda nii võilillede murust väljakakkumise kui ka umbrohutoitude valmistamise näol. Viimasega on küll see mure, et kohati tuleb päris kärme olla, sest kui see umbrohi vohama hakkab ja kui parasjagu soojalaine ka saabub, nagu juhtus sel aastal, siis tuleb igal umbrohukorilasel olla ikka väga väle. Muidu kasvavad taimed üle ja ei ole üldse nii võluvad, kui noore ja mahlasena.
Üheks umbrohuks, mis kiirelt kasvab, on põdrakanep. Miks põdrakanepit toidulauale sättida, kirjutasin juba aasta tagasi SIIN. Ka maikuises Oma Maitses on põdrakanepist pikalt juttu. Kel huvi, saab infot ajakirjast.
Põdrakanep on meie laual nüüd olnud juba nädala jagu ja päris sageli. Lihtsustatuna kehtivad põdrakanepi valmistamise kohta samad reeglid ja soovitused, mis spargli kohta. Üle ei ole mõtet kuumutada ja lisandid pigem lihtsad ja samas parimatest parimad. Või, soolahelbed, hea rammus juust jne.

Kellel aga seni veel küsimusi tekitab see, milline põdrakanep välja näeb, siis looduses võib teda leida kolooniatena ning välimuse kohta tegin kohe mitu pilti, et asi ikka korralikult selgeks saaks. Suvel võib teda leida lillakate õite ja heinast üle ulatuva hiigelkasvu järgi. Sellest soovitusest hetkel muidugi liiga palju kasu ei ole.

Kui aga valmistada pruuni küüslauguvõiga põdrakanepit, siis tuleks pannil esmalt sulatada korralik kogus võid. Sõltuvalt siis põrdakanepi kogusest, aga alla 50 g ei ole mõtet mängima hakatagi, pigem olgu võid ohtralt. Lase võil keskmisel kuumusel esmalt mullitada ja jälgi siis või värvust, Kui või muutub kergelt pruunikaks, lisa hästi peeneks hakitud küüslauk. Mina kasutan selleks kareda põhjaga küüslauguriivimise nõu, mis aitab küüslaugust mahlad hästi välja saada. Leidsin sellise abilise Tigeri poest. Valge, keraamiline ja väikese riivi kujuga. Kui küüslauk on lisatud, säti pannile ka põrdakanepi võrsed. Vajadusel ainult ülemine osa, sest kui põdrakanep suuremaks kasvab, muutub alumine osa puitunuks. Seetõttu eelista võimalusel hästi väikse kasvuga ja kinnise “palmivõrsega” taimi. Kuumuta põdrakanep mõlemalt küljelt läbi. Puista peale soolahelbeid, värskelt jahvatatud musta pipart ning tiba sidrunimahla. Kui põdrakanepi lehed juba kergelt krõbedaks muutuvad, on aeg umbrohi taldrikule sättida. Sobib hästi nii liha, kala, praetud muna või muu meelepärase juurde. Või niisama maiustamiseks.
Huvilistel tuleb ainult nobedalt toimetada, sest põdrakanepi võrsete aeg saab üsna pea otsa.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.