Pisut patune ploomi- või õunakompott vürtside ja brändiga

Esileht / Määramata / Pisut patune ploomi- või õunakompott vürtside ja brändiga

Kompotist on saanud nüüdseks ajaks juba kaduv kunst. Kui kunagi oli igal hoidisteriiulil alati ka nurgake kompoti tarbeks, siis nüüdseks on kodutehtud kompott parajaks harulduseks saamas. Asemele on trüginud sügavkülmakirstud, mis oma aplasse ja põhjatusse kõhtu kõik suvised marjad ja viljad neelavad. Vahel, kui kusagil kompotti pakutakse, vangutad aga nukralt pead, sest isegi kui nostalgia koefitsient välja arvata, siis maitseb see lihtsalt NIII HÄSTI! Kes suhkrutonti pelgavad, sisi tasub ka rahustada, et näiteks võrreldes moosiga kulub kompotile oluliselt vähem suhkrut ja näiteks hapukas ploom olekski liiga hapu ilma väikese magusa nüansita.
Et aga kompotimaailma veidi vaheldust tuua, võiks proovida väikese vimkaga ploomi- või õunakompotti vürtside ja brändiga. Selline mõnus marja- või puuviljahoidis on tõeline nauding, mis annab sära nii mitmelegi magusroale või siis sobib ka niisama maiustamiseks.

Kompotile lisatud vürtsid ja brändi aitavad selle hoidise tõeliseks hõrgutiseks muuta ning siirupis kasutatud moosisuhkur tagab selle, et kompott peaks säilima ka siis, kui väga jahedat korralikku keldrit käepäraste ei ole (nagu linnaoludes sageli kipub olema).

1 kg ploome või 1 kg õunu

3 dl g DanSukkeri moosisuhkrut

1 apelsini koor, riivituna

1 dl brändit

2-3 kaneelikoort

4 tähtaniisi

4 dl vett

Kalla vesi kastrulisse, lisa suhkur ja kuumuta segades, kuni suhkur on lahustunud. Lisa apelsinikoor ja brändi. Poolita ploomid ja eemalda ploomikivi. Kui valmistad õunakompoti, puhasta õunad ja lõika sektoriteks. Tõsta ploomid või õunad steriliseeritud kuumadesse purkidesse. Lisa igasse purki ka kaneelikoor ja 1-2 tähtaniisi. Kalla kuum (vähemalt 60-kraadine) siirup ploomidele või õuntele peale. Koputa purke ettevaatlikult, et mullid eralduksid. Aseta kaaned lahtiselt purkidele. Aseta purgid suurde potti (kata poti põhi käterätiga, et purgid omavahel kolisema ei hakkaks). Kalla potti soe vesi nii, et purgid oleksid kaelani vees. Kuumuta purke keemistemperatuuri lähedasel temperatuuril ca 25 minutit. Vesi peab kergelt liikuma, kuid kindlasti mitte mulisedes keema. Kui sul on olemas toidutermomeeter, siis peaks vee temperatuur olema mitte rohkem kui 88 kraadi. Tõsta veidi jahtunud veest purgid välja ja keera kaas tihedalt peale. Jäta ca 24 tunniks toatemperatuurile. Säilita külmas.

Retsept ilmus koostöös DanSukkeriga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.