Ploomi-ingveri naps

Esileht / Määramata / Ploomi-ingveri naps

Kel ploomipuu, sel palju ploome. Meie eelmisel aastal kingina saadud väike vapper ploomipuu kostitas tänavu meid viie mesimagusa ploomiga ning tõestas, et on suutnud juured meie koduaias maha ajada ja esimese talve ka üle elada. Olgu, viie ploomiga väga ei praali, aga selle napi saagi aitavad kompenseerida naabrid, kellel juba eakad ploomipuud ja nende saagikus sel aastal on…oh-oh-hooo! Ploomid kobaras oksa otsas nagu viinamarjad ja hakkan juba vaikselt pelgama ploomide täisküpseks saamise aega. Isegi praegu, kui alles esimesed valminud, tuuakse mulle ukse ette väiksem ämbritäis ploome. Ja nagu mainisin, see on alles algus. Sel aastal kattuvad riiulid ploomihoidistega, see on juba selge.
Ploomide hoidistamist alustasin ploominapsi tegemisest. Mõnus magusalt vürtsine ploominaps  on suurepärane kaaslane näiteks erinevate dessertide juurde. Ploomide loomupärane hapukus saab revanši suhkru magusast maitsed ja kogub rammu vürtside toel. Nii valmib üks suurepärane naps, mis sobib hästi nii jõulukingiks kui ka sügistalvise pimedust ja nukrust leevendama.

Ca 1 kg ploome, võivad olla veidi üleküpsenud, kivi eemaldatud ja tükeldatuna
1 l viina
4 dl DanSukkeri rafineerimata roosuhkut
Pöidlasuurune jupp ingverit, õhukeste ribadena
1-2 kaneelikoort
1-2 tl jahvatatud kardemoni
Tõsta tükeldatud ploomid suuremasse purki. Kalla pool viinakogusest suuremale pannile, lisa sinna ingver, kaneelikoor ja kardemon. Lisa ka suhkur. Kuumuta, kuni suhkur on lahustunud ja jahuta siis toatemperatuurini. Kalla jahtunud viina-suhkrusegu ploomidele ja lisa ülejäänud viin. Sule purk ja jäta kolmeks kuuks seisma. Kurna siis jook läbi marli või tiheda sõela ja pudelda. Purki jäänud ploome võid kasutada magustoitudes ja kookides.

Postitus sündis kootöös DanSukkeriga

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.