Ei tea, kas igal pool ja kõigil, aga sel aastal kipub ploomi- või õunauputus olema pigem reegel kui erand. Meie noor ploomipuu andis sel aastal oma uhked esimesed viis ploomi, samas naabrite juures kipub ploomipuu sarnanema suurenduse alla sattunud viinamarjapõõsaga. Oksad on tihedalt-tihedalt peatselt valmivaid ploome täis ja tõenäoliselt tuleb sel aastal palju-palju ploome sisse teha. Hetkel on see aga suure ploomiuputuse väike algus. Jätkub nii söömiseks kui ka koogi jaoks.
Magus ja mahlane õuna-ploomikook võidab kindlasti iga koogisõbra südame. Koogile lisavad hapukust ploomid ja õunad, samas lisab lõpus lisatud meeglasuur mõnusat mesimagusat maitset. Sellel koogil on mesi glasuuri rollis ja lisatakse alles veidi jahtunud koogile, mistõttu jäävad mee kasulikud omadused kõik alles, mis kuumutamisel häviksid.

8-10-le
Valmistamisaeg: 50 minutit
2,5 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
Näpuotsaga soola
1,5 dl rafineerimata roosuhkrut
100 g võid, toasoojana
2 muna
1 tl vanillisuhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
1 laimi mahl
2-3 õuna
5 ploomi
3 sl mett

Vahusta ühes kausis või koos suhkru ja vanillisuhkruga. Lisa siis munad ja sega kõik läbi ühtlaseks. Lisa jahu, sool ja küpsetuspulber ja sega kõik läbi. Kalla võitatud või küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi. Sega tükeldatud õunad ja ploomid sidrunimahla ja kaneeliga ning lao need tainale. Suru viljad kergelt taina sisse.
Küpseta eelsoojendatud ahjus 180 kraadi juures ca 40-45 minutit. Küpsust kontrolli tikuga. Lase koogil veidi jahtuda ja nirista siis koogile peale mesi.

Retsept ilmus 2016. aasta sügisel ilmunud eriväljaandes “Mesi on hea”

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.