Kas sa Pärnus kohvikus oled juba käinud?

Esileht / Määramata / Kas sa Pärnus kohvikus oled juba käinud?

Pärnuga on mul eriline suhe. Loomulikult on see suuresti tingitud sellest, et tegemist on minu lapsepõlve kodulinnaga ja minu mängumaa oli kesklinna hoovides, Munamäel, Vallikäärus ja laste pargis ning igal pool seal, kus midagi põnevat leida oli. Korralike pärnakatena olime ka meie need, kes suveks linnast jalga lasksid ja “Minu Pärnu” lugu on seotud pigem hooajavälise linnaga, kui tänavaid jäid tühjaks ja suurem osa Kalevi tänaval (nüüdne Rüütli) kohatud inimesi oli tuttavad näod.

Pärnu on jäänud senini minu jaoks eriliseks linnaks, kuhu ikka ja jälle tagasi kisub. Samamoodi on ka praegu, et on olemas kaks erinevat Pärnut. Suvises joovastuses kuumarabanduse piirile viidud ja inimestest pungil linn ning vastukaaluks siis augusti lõpust alates maharahunenud, väikelinnalikult pisut unine ja sedavõrra kodusem ning armsam linn. Mina eelistan ikka jätkuvalt seda viimast. 
Seetõttu on hea meel teada anda, et Pärnusse on mõtet minna ka hooajaväliselt ja ainukeseks tegevuseks ei pea jääma sügistormisel rannal jalutamine. Juba teist aastat on Pärnus toimumas Kohvikute nädal. See on suurepärane ettevõtmine, mis toimub 1.-9.oktoobrini ja ühendab endas 20 Pärnus tegutsevat kohvikut
Kohvihoovikus toimunud ajakirjanikele suunatud Kohvikute nädalat tutvustav üritus
Selline suupistevaagen räägib enda eest. Seda pakutakse Café Pianos, lisaks veel klaasike Proseccot

Café Pianos pakutav dessert
Nimekirja, millised kohvikud sel nädalal külastajaid enda juurde ootavad, saab lugeda SIIT. Iga kohviku juures on ka menüü tutvustus ja kohvikute kontaktid. Kohvikutenädalaga liitunud kohvikud-restoranid pakuvad sel nädalal erimenüüd, mis just Kohvikutenädala jaoks välja töötatud. Menüü koosneb salatist, desserdist, tassist teest või kohvist ning hind on selle kõige eest vaid tagasihoidlik 7 eurot.
Lisaks suurepärasele pakkumisele on kohvikutenädal ka ainulaadne võimalus avastada Pärnus uusi ja põnevaid ning taasavastada vanu ja armsaid kohvikuid ja restorane. Tunnistan ausalt, et kuigi olen Pärnusse suveti ikka päris mitmel korral sattunud, leidsin enda jaoks tänu kohvikutenädalat tutvustavale üritusele mitu-mitu uut lemmikut, kuhu tõenäoliselt ise niipeagi ei oleks sattunud. 
Tore on tõdeda seda, et Pärnu kohviku- ja restoranikultuur on viimase paari aasta jooksul suurte-suurte sammudega edasi astunud. Kui aastaid oli Pärnus vaid mõni üksik vapper koht, kes kogu kohvi-, veini- ja toidukultuuri üritas uuele tasemele tõsta ja seal raskuste kiuste seda hoida, siis nüüdseks tundub olevat juba normiks see, et nii kohv, tee kui ka majas pakutav ei ole enam anonüümne ega peavoolust kantud, vaid peegeldab kohvikupidajate maailmavaadet ja jäägitut pühendumist pakutavale. 
Taluturu kohviku valik võtab silme eest kirjuks
Purje kohviku dessert. Kaunis ja värvikirev
Kohvihooviku dessert
Mon Ami ja kama posset. Väga maitsev!

Seega, mis seal muud, kui minge Pärnusse ja taasavastage enda jaoks näiteks juba tubli 13 aastat tegutsenud Piccadilly kohvik, kus veinivalik võtab nõrgematel põlve värisema just oma väga professionaalse ja põneva valiku tõttu ning kus kohvikutenädalal pakutav (vegan) šokolaadikook ja ülihea kohv on kohe kindlasti järeleproovimist väärt. Leidke üles väike armas Kohvihoovik, kus imearmsas interjööris võib nautida nii head kohvi kui ka maitsvat pühvlimozzarella ja grillitud virsiku salatit koos vanilla-lattega. Külastage kindlasti Mon Ami kohvikut, kus kohvikultuur on kultuur suure tähega ja laske endale soovitada ja pakkuda maja põnevat kohvivalikut (loomulikult koos kohvikõrvasega). Astuge läbi Raekoja hoovist ja leidke üles (kui veel leidnud ei ole) Hea Maa restoran. Minu jaoks oli avastuseks Pühavaimu tänaval asuv mõnus MUM Café, millesse ma seni lihtsalt ei olnud taibanud sisse astuda ning mis kohvikutenädalal pakub hõrku mereannisuppi, kust leiab nii kaheksajalga, kammkarpi, merekarpe ja krevette…mmmm…. Kes tervislikkust ja toiduteadlikkust hindab, tasub üles otsida Murumaja kohvik Pärnu loodusmajas, kus samaväärselt toidu maitsega on silmas peetud ka seda, millise toiteväärtusega on pakutav toit. Tegelikult võiks seda nimekirja veel pikalt-pikalt jätkata, sest üliägedaid kohvikuid leidub Pärnus ikka ootamatult palju ja ääretult hea meel on selle üle, et Pärnu kohvikukultuur on nüüdseks midagi hoopis rohkemat kui legendaarne, kuid jätkuvalt tegutsev pontšikubaar või siis ajalukku läinud Kungla ja Jumbo kohvik.
Eelseisev nädalavahetus on kohe-kohe käes. Miks mitte külastada selle jooksul Pärnut ning saada aimu sellest, et kohvikute järgi vaadates tundub see linn seest suurem kui väljast paistab. Täiesti kindel on see, et avastate enda jaoks uusi põnevaid kohti ja tõenäoliselt leiate uusi lemmikuid, mida siis kas järgmisel suvel või miks mitte ka talviste tuisuilmadega külastada. Sest kohv maitsebki paremini siis, kui väljas päike ei kuuma ja kui on aega kõike pakutavat nautida. 
Kohtume ja kohvitame Pärnus!


Dessertide fotode autor on Kairi Tähe.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.