Apelsinimahlas hautatud veiseliha karamellise punaveinikastmega

Esileht / Määramata / Apelsinimahlas hautatud veiseliha karamellise punaveinikastmega

Sügisesed jahenevad ilmad viitavad vääramatult sellele, et kergete suviste salatite aeg on ümber saanud ja teinud ruumi sügisesele toiduvalikule, kus aukohal soojendavad, pikalt hautatud ja tummisemad road. Grilli asemel rändavad nüüd road ahju ja ühe korraliku, kahvli all laguneva liharoa valmimiseks tuleb veidi aega varuda. Näiteks nii, et ühel ilusal pühapäeval paned peale hommikusööki liha ahju madalale temperatuurile hauduma ja nii ongi pühapäevalõunaks aurav ja maitsev roog valmis.

See veiseliha sai inspiratsiooni Prantsusmaalt Rhone´i piirkonnast pärit Côtes du Rhône´i veinist mille tootjaks Barton&Guestier. Täpsemat infot selle veini kohta leiad SIIT. Tegemist on kolmest punasest marjast tehtud veiniga, millest 50% Grenache, 30% Syrah, 20% Carignan. Vein ise on kirsipunase värvusega ja maitselt selgelt puuviljaste nüanssidega, kust leiab ka tumedamaid noote mustsõstra ja lagritsani välja, taustaks veel õrnalt piprast maitset. Vein on kergelt joodav ja sobib hästi tumedate lihade ja hautiste juurde. Siin hautises seob maitsed kokku puuviljane apelsini mõrkjashapukas nüanss.

4-e
Valmistamisaeg: 4,5 tundi + ööpäev marineerimiseks
Ca 1 kg veiseliha (hautamiseks sobivad tükid, nt ribiliha, veisepõsk, veisekael vm)
70 ml pruuni suhkrut
1 tl suitsutatud paprika pulbrit
Näpuotsaga cayenne´i pipart
Soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
2-3 dl värskelt pressitud apelsinimahla
2 dl punast veini (nt Côtes du Rhône)
50 ml suhkrut
Puhasta liha kelmetest. Sega omavahel suhkur, suitsutatud paprika, cayenne´i pipar, must pipar ja sool. Määri liha saadud seguga kokku. Mässi liha kile sisse ja jäta ööpäevaks maitsestuma.
Järgmisel päeval võta liha välja ja patsuta kuivaks. Aseta liha ahjuvormi ja kalla peale apelsinimahl. Kata vorm kaanega ja küpseta ca 4 tund 120-150 kraadi juures, kuni liha on pehme. Jahuta liha ja tükelda siis neljaks kuni kuueks tükiks.
Kalla pannile vein ja keeda kokku umbes poole võrra. Selleks kulub ca 10 minutit. Aseta teisele pannile suhkur ja kuumuta keskmisel kuumusel ilma segamata, kuni suhkur hakkab kohati sulama. Sega pannil spaatli või lusika abil kuiv suhkur sulanud suhkruga ja lase suhkrul küpseda kuldseks ja kalla siis kokku keedetud veini sisse. Ole ettevaatlik, sest suhkur kipub selles faasis aktiivselt mullitama. Kui suhkur kipub klompi tõmbuma, siis kuumuta kergelt ja sega vedelikku, kuni suhkur on jälle lahustunud. Keeda veini ja karamelli segu veel veidi aega, maitsesta soola ja pipraga ja tõsta siis lihatükid kastme sisse. Kuumuta läbi ja serveeri kohe koos meelepäraste lisanditega. Mina valmistasin üht oma lemmikut sooja salatit rooskapsa ja bataadiga, mille retsepti leida SIIT. Sügishooajast tulenevalt lisasin värskeid pohli. Juurde paku, loomulikult Côtes du Rhône´i veini.


Postitus sündis koostöös Prikega.
Pildil olevad nõud ja tekstiilid on pärit Zara Home uuest kauplusest Ülemistes.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.