Mõnusalt lihtne seene-kartulivorm ürdise kastmega

Esileht / Määramata / Mõnusalt lihtne seene-kartulivorm ürdise kastmega

Mõned sõltuvussuhted häirivad vähem kui teised. Minul on raskekujuline seenemetsasõltuvus ja piisab sellest, kui keegi kusagil mõne seenepildi üles riputab, kui minu hing rahutuks läheb. Ja rahutus ei rauge enne, kui tiir seenemetsas tehtud. Sel sügisel on ilm seenelisi hellitanud. Kui esimesel käigul metsa sain korvi puhtalt puravike ja kukeseentega täidetud, siis viimasel nädalavahetusel piisas sellest, kui astusin oma maakodu aia nurka otse martsipaniõunapuu alla ja korraliku pannitäie jagu kuuseriisikaid (minu lemmikseened!) sain sealt korjatud ilma, et oleksin pidanud metsa minema.

Sel korral oli puravikuõnne

Puravikke jagus kohe mitme korvi jagu

Minu lemmikud ehk siis kuuseriisikad. Korjatud aiast õunapuu alt

Täpselt sellise portsu kuuseriisikaid korjasin kokku oma aiast õunapuu alt

See on nüüd see teine etapp, kui seened said kartulivormi sisse sätitud

Kartuli-seenevorm on vanakooli klassik

Üks asi on seente korjamine, teine pool algab siis, kui kõik kokkuahnitsetud seened ka ära teha tuleb. Tuleb tunnistada, et sageli meenub mulle teine pool alles siis, kui olen oma korvitäitega koju jõudnud. Ei pea vist mainima, et seenekarbikesi leiab sügavkülmast juba päris ohtralt ja marineerimisega tegelen ka hoolega. Seenetoidud on ka juba mitmendat nädalat menüüs.
Üheks mõnusalt lihtsaks seeneroaks neil päevil, kui väga toiduga mässata ei viitsi, on seene-kartulivorm ürdise kastme ja juustuse kattega. Maitseb hästi ja parajalt nostalgiliselt, sest seenevorm oli üks neist toitudest, mida ka minu ema tegi. Sügisesel ajal värsketest seentest, talvisel ajal aga soolatud seentest, mida tuli siis päev varem likku panna. Seenevormi päev oli alati pidupäev!

Minu seenevorm sai seekord eriti lihtsa vaevaga valmis, kuna kasutasin Maggi ürdist kastet. See on küll algselt mõeldud kanalihale, kuid sobis väga hästi ka seene-kartulivormile. Küpsedes kaste pakseneb, mistõttu ei olnud koorele vaja lisada muna. Ürdine maitse sobib seente ja kartulitega samas veatult
4-le
Valmistamisaeg: 45 minutit
300 g seeni, puhastatuna ja tükeldatuna (sobivad nii värsket otse pannile pandavad seened või kupatatud ja kurnatud seened või ka šampinjonid, kui metsaseeni käepärast ei ole)
1 sibul, hakituna
6-8 kartulit, keedetuna ja tükeldatuna
3 dl 10%-list koort
1 pakk SEDA Maggi Idea ürdi-koorekastme pulbrit (kui kastmepulbrit ei kasuta, siis lisa koorele 2 lahtiklopitud muna)
soovi korral hakitud värsket tüümiani
150 g juustu, riivituna (kui soovid tugevamat maitset, kasuta sinihallitusjuustu)
soola ja pipart
õli praadimiseks

Kuumuta pannil õli ja prae seeni koos sibulaga, kuni need on läbi küpsenud. Maitsesta soola ja pipraga ning soovi korral värske tüümianiga. Kalla ahjuvormi põhjale. Sinna peale laota tükeldatud kartul. Sega koorekastme pulber koorega ja kalla kartulitele peale. Kõige peale laota riivitud juust.
Tõsta eelkuumutatud ahju 180-200 kraadi juurde. Küpseta ca 35 minutit, kuni juustukate on kuldne. Serveeri soojalt.


Retsept valmis koostöös Maggiga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.