Falafelid ehk kikerhernepallid. Lihavabaks esmaspäevaks

Esileht / Määramata / Falafelid ehk kikerhernepallid. Lihavabaks esmaspäevaks

Falafelid on tõenäoliselt ka meie jaoks saanud täiesti tuttavaks terminiks sarnaselt näiteks hummusele. Hummusega seob falafele (häälduses aseta rõhk teisele silbile, ehk siis hääldub umbes nii nagu falaafel) tegelikult isegi rohkem kui sama päritolupiirkond ehk siis nii hummuse kui falafeli põhikoostisaine on kikerherned. Päritolumaaks on siis Egiptus või laiemalt Lähis-ida.Tegemist on lihtsa tänavatoiduga, millega asendatakse sageli liha. Arvestades falafelide tummist ja toitvat olemust, siis pakuvad nad tõepoolest päris arvestavat konkurentsi lihastele roogadele.

Falafelid on väga sageli veganite menüüs olulisel kohal, sest falafelid sisaldavad rohkelt valku, süsivesikuid ja ka kiudaineid. Mineraalainetest varustavad falafelid meid kaltsiumi, raua, magneesiumi, fosfori, kaaliumi ja tsingiga, vitamiinidest võib nimetada eelkõige B-grupi vitamiinid, ja folaadid. Kiudainete sisaldus on falafelidel ka igati korralik, mistõttu peaksid nad meie seedimise korralikult vilkana hoidma. Seega igati tubli ja tervisesõbralik suutäis, mis lisaks eelkirjeldatule maitseb ka väga hästi
Minu katsetused falafelidega on näidanud seda, et falafele tasub teha siiski kuivatatud ja leotatud kikerhernestest. Neid leiab soovi korral juba päris hästi kõigist suurematest poodidest. Purgikikerherned ei anna seda õiget konsistentsi ja olekut, kuigi mitmetes retseptides soovitatakse ka purgikikerhernestest falafele valmistada.
Falafelide valmistuskäik on tegelikult lihtne, kõige aeganõudvam on kikerherneste leotamine, mille jaoks tuleks arvestada minimaalselt 8 tundi, aga võid ka ööseks need likku jätta.

Falafele võib pakkuda niisama suupistena, võid sättida neid salatisse, pitaleiva täidiseks või muul sobival moel. Juurde tasuks pakkuda mõnd mõnusat kastet. Mina valmistasin juurde küüslauguse ja ürdise jogurtikastme.

Falafelid
4-6-le
200 g kuivatatud kikerherneid, vähemalt 8 tundi külmas vees leotatuna
1 suurem või 2 väiksemat sibulat, hakituna
Suur peotäis peterselli, hakituna
1 sl jahvatatud vürtsköömneid
1 sl jahvatatud koriandrit
1 sl jahu
1 tl soodat
1 tl soola
Õli praadimiseks
Jogurtikaste:
1,5 dl paksemat jogurtit
1-2 küüslauguküünt, hästi peeneks hakituna
Sidrunimahla
Värsket hakitud peterselli
Värsket hakitud koriandrit
Soola ja pipart
Kalla kuivatatud kikerhernestele vesi ning leota neid vees vähemalt 8 tundi. Kurna ja tõsta siis purustajasse või köögikombaini. Lisa hakitud sibul, petersell, vürtsköömned, koriander, sool, sooda ja jahu. Lisa ka veidi vett. Töötle kõik ühtlaseks massiks ja tõsta segu siis külma umbes tunniks ajaks. Vormi massist pallikesed. Kuumuta potis õli. Õli kuumust kontrolli saiatükiga, mis peaks õli sisse visates särisedes küpsema hakkama. Prae pallikesi õli sees mõned minutid igalt küljelt, kuni need on kuldsed.
Kastme jaoks sega kastme komponendid kausis ühtlaseks. Paku kastet koos falafelidega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.