Eesti sünnipäeva teemast inspireeritud katsetused kohvi ja kama teemal. Kama-kohvi panna cotta ja kama-kohvi jäätis

Esileht / Määramata / Eesti sünnipäeva teemast inspireeritud katsetused kohvi ja kama teemal. Kama-kohvi panna cotta ja kama-kohvi jäätis

Veel mõned päevad ja siis ongi käes meie armsa Eesti 99. sünnipäev. Meie lühikene iseseisvusaeg on olnud nüüdseks juba piisavalt pikk selleks, et lauda selle pidupäeva puhul kattes on tekkinud juba väikesed traditsioonid ja lemmikud. Soolaselt lauale ei puudu kindlasti täidetud munad ja kiluleivad. Magusa osas on aga olukord kirjum ning väga selgeid lemmikuid ei tundu olevat välja kujunenud. Mängud rukkijahu, kama, marjade ja muude eestipäraste toorainetega annavad samas palju kombineerimisvõimalusi.

Magusast ja eestipärastest inspireerituna sai ette võetud väike katsetuste voor, kus valmisid kama-kohvi jäätis väikese Vana Tallinna lisandiga ning kama-kohvi panna cotta. Kama ja kohvi maitse sobitusid omavahel üllatuslikult hästi ja muidu pigem üheplaaniline kama sai kohvilt mõnusalt mõrkjust lisaks, mis muutis need magustoidud igati peolaua vääriliseks.

Kama-kohvi jäätis väikese Vana Tallinna lisandiga. 
See on lihtsalt valmiv jäätis, mis ei vaja jäätisemasinat. Valmistamine on lihtne ja kiire ning ainuke märkimisväärne ajakulu on jäätise külmumiseks vajalik aeg.
6 dl 35%-list koort
3 dl magusat kondenspiima
2-3 sl kamajahu
50 ml hästi kanget espresso kohvi (kasutasin Lavazza ubadest valmistatud kohvi)
2 sl Vana Tallinna likööri
sidrunimahla
Vahusta koor kohevaks kreemjaks vahuks (ära liialt tugevaks vahusta). Sega juurde kondenspiim, kamajahu, espresso, liköör ja sidrunimahl. Sega kõik läbi ja kalla siis plastist karpi või muusse sügavkülma jaoks sobivasse anumasse. Aseta sügavkülma ja külmas peaks see jäätis olema vähemalt üle öö. Enne serveerimist tõsta jäätis ca 10-15 toatemperatuurile, sest kodutehtud jäätistele omaselt peab ta enne veidi soojenema, et ta mõnusalt kreemjaks muutuks.

Panna cotta kama ja kohviga
Itaaliast pärit klassikaline magustoit sobib hästi ka veidi eesti võtmesse tuunituna. Kama, Vana Tallinna liköör ja kohv annavad kooresele tarretisele väga mõnusa maitsekombinatsiooni. Lisandiks võid pakkuda hapukaid marja või marjakastet (hea võimalus kasutada ära sügavkülma pistetud suvemarjad).
2 dl 35%-list koort
2 dl keefirit või maitsestamata jogurtit
50 ml hästi kanget espresso kohvi (kasutasin Lavazza ubadest valmistatud kohvi)
3 sl suhkrut
2 sl kama
1 vanillikaunast kraabitud seemned
2 sl Vana Tallinna likööri
4 lehte želatiini
Aseta želatiinilehed ühekaupa külma vette. Sega omavahel koor, suhkur, kohv ja vanillikaunast kraabitud seemned. Kuumuta pliidil, kuid keema ei ole vaja lasta. Nõruta želatiinilehed kuivemaks ja tõsta siis kuuma piima sisse. Sega kuni želatiin lahustunud. Sega teises kausis omavahel keefir või jogurt, kamajahu ja liköör. Ühenda segud omavahel ja kalla siis vormidesse või pokaalidesse. Aseta külma tarretuma (vähemalt 4 tundi kuni üle öö). Serveerides lisa meelepäraseid lisandeid.

Postitus sündis koostöös KAFO-ga 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.