Imelihtne mandlijahuga rabarberikook

Esileht / Määramata / Imelihtne mandlijahuga rabarberikook

Nisujahuvabaduse teema on jätkuvalt õhus ja jätkuvalt jagub nii neid, kes veendunult nii nisu kui ka kogu gluteeni oma menüüst välja kirjutavad, nagu ka neid, kes kõiki, kes nisuvabaduse juttu rääkima hakkavad, trendidest vaevatud veidrikeks peavad. Meie pere on nüüd mõnda aega olnud veidi sunnitud nisuvabal toitumisel ja võin kinnitada, et halba see kindlasti ei tee. Nisujahu on päris hästi asendatav ning kõige lihtsam liigutus, kui terviseprobleeme ei ole, oleks valge nisujahu asendamine speltajahuga. Oluliselt parem ja tervisesõbralikum valik. Nisu ja nisugluteeni on meie toidulaual pahatihti lihtsalt liiga palju.

Null kogus jahu, see-eest ohtralt pähklijahu ning rabarberit ja kohevust andmas vahustatud munad

Mina katsetasin aga rabarberikooki, kus jahu aseaine on pähkli- ehk mandijahu. Tegelikult on see mandlijahu ka oma maitse poolest tõeliset mõnus tegija, mille puhul ainuke miinus ongi ehk pisut kõrge hind. Mandlijahu võib ka ise mandlitest jahvatada, kui mandlijahu parasjagu käepärast ei ole. Küpsetis jääb mahlane ja maitsev ning kadus üsna kiirelt laualt. Rabarber on erksa hapukusega on jätkuvalt võimas tegija kookide maailmas.

Emile Henry uutel koogivormidel on kahel pool väikesed “kõrvad” millest on hea haarata näiteks siis, kui kooki ahju või ahjust välja tõstad

Seltsiliselt sellele rabarberikoogile sobib hästi vanillikaste või siis ka vanillijäätise pallike

Mandlijahuga rabarberikook
8-10-le
1 dl rafineerimata roosuhkrut + 2 sl koogi peale raputamiseks
150 g mandlijahu
5 muna
100 g kookosõli
näpuotsaga soola
400 g rabarberit, tükeldatuna
peotäis mandlihelbeid 
tuhksuhkrut
Serveerimiseks vanillikastet või vanillijäätist

Siin on hästi näha, et vormi saab haarata külgedel olevatest “kõrvadest”, kuhu saab lihtsalt näpu alla lükata. Ahjust võttes loomulikult koos pajakindaga 🙂

Eralda munavalged munakollastest. Sega munakollased suhkruga heledaks vahuks ja lisa siis sulatatud kookosõli, sool ja mandlijahu. Sega läbi. Vahusta munavalged kohevaks vahuks ja sega ettevaatlikult ülejäänud taina sisse tainas alt üles tõstes. Kalla tainas kookosõliga määritud 26-18 cm läbimõõduga vormi, puista peale tükeldatud rabarber, 2 sl suhkrut ning mandlihelbed. Küpseta 170-180 kraadi juures ca 50 minutit, kuni kook on kuldne. Küpsust võid kontrollida tikuga.
Tõsta kook ahjust, puista peale tuhksuhkrut ning serveeri koos vanillijäätise või -kastmega.

Emile Henry keraamiliste koogivormide valiku leiad Ülemistel asuvast Kulp poest või siis ka www.homedecor.ee kodulehelt. NB! Veebipoest tellides on Sulle kogu kaup 15% soodsama hinnaga. Selleks sisesta tellides voucheri kood “isetehtud” Emadepäev ei olen enam kaugel ja ilus koogivorm teeb kindlasti iga ema südame rõõmsaks. Eriti siis, kui see kinkida koos sinna sisse küpsetatud rabarberikoogiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.