Rääkides eelmisel aasta lõpul oma uksed avanud ORE restoranist ei saa üle ega ümber Bocca´st, sest just sealsamas ruumides on nüüd uus restoran tegevust alustanud.
Itaalia köögil baseeruvat toitu pakkunud Bocca oli omal ajal tõeline legend, kes purjetas Eesti restoranimaastikule siis, kui see oli oluliset igavam ja tühjem kui me aastal 2018. seda tunneme. Restoranis pakutavate toitude tase ja variatiivsus oli valdavalt selline, mis praeguste kaanonite juures vähegi toiduteadlikuma inimese lihtsalt itsitama ajaks. Bocca oli aga oma sõnatuksvõtvalt kauni interjööri, õdusat ja pisut saladuslikku valgust levitavate hiiglaslike ümarate lampide ja itaallasest peakoka Nicolo Tanda käe all sündmus omaette. Itaalia köök oli sel ajal kui Bocca tegevust alustas kõige trendikam köök ja kõik vähegi toiduteadlikud inimesed pidid endale kiirelt selgeks tegema, mis vahe on prosciuttol, bruschettal ja proseccol. Või siis rahakoti vahel hoidma märkmepaberit, mis aitas meelde tuletada, kas Chianti veini tellides tuleks öelda “kianti” või “tšianti”. 2005. aastal välja antud Nicolo Tanda raamat “Modernne Itaalia köök alla Bocca ” on siiani minu kokaraamatute riiulil koos seal sees oleva autori autogrammiga aukohal ja tunnistan, et sinna talletatud Bocca restorani hittroad on täiesti a(s)jakohased ka aastal 2018.
Küll on aga paraku minevikku jäänud restoran Bocca ise, olles teatepulga nüüd üle andnud nooruslikule kosmopoliitse ellusuhtumisega restoranile ORE. Boccat meenutavad hiiglaslikud ümarad laelambid on küll jätkuvalt alles, aga muus osas on restoran siiski läbinud põhjaliku uuenduskuuri.
Värskenduskuuri läbi teinud endine Bocca, nüüdne ORE restoran |
Peakoka vastutusrikast ametit on Ore restoranis pidamas noor, kuid juba endale Eesti restoranimaastikul nime teinud Silver Saa. Eelnevalt paar aastat restorani Fabriku köögipoole eest vastutanud Silver on kogemusi omandanud nii restoranis Ö, Londonis Savoy hotellis kui ka Salt restoranis. Silver on selle aja jooksul välja kujundanud täiesti omanäolise ja väga põneva käekirja ning toorainevalikul suudab ta mängleva kergusega kombineerida Põhjala köögi kargeid tooraineid külluslike ja kohati päris ootamatute Aasia maitsetega. Üllatusmomendid erinevate kombinatsioonide maitsmisel on pigem reegel kui erand ja reeglid näevad olevat vaid nõrkadele. Seega, ORE restorani minnes on ainuke soovitus meeled avali ja eelarvamused kodus hoida. Mängulisus maitsete ja toorainete kombineerimisel ongi ehk Silver Saa käekirja kõige paremini iseloomustav kirjeldus.
ORE menüüs on lisaks tavapärasele eel-, pea- ja magusroog jaotusele võimalik valida ka snäkke ja see rubriik pakkus väga põnevaid kooslusi.
Esmalt toodi peale tellimuse võtmist lauda juuretisega küpsetatud sai. See tundub olevat hetkel kohustuslikult saanud kõikides restoranides ja seetõttu on tekkinud muidugi päris hea võrdlusmoment, kuidas keegi selle suhteliselt pirtsaka küpsetise taltsutamisega on hakkama saanud. ORE sai oli küll igati aplausi vääriv küpsetis krõbeda kooriku (see hääl, kui seda murda….!) ja samas mahlase ning hästikerkinud suurte ja ühtlaste aukudega sisuga. Just selline, et pead ennast korrale kutsuma, et enne roogade saabumist saiast kõhtu täis ei sööks.
Olles juba veidi eelinfot kuulnud, oli üheks kindlaks roaks, mida oli soov järele proovida jaapanipärane isutekitaja Chawanmushi. Seda serveeritakse ORE-s madalküpsetatud austri, vetika baasil valmistatud kastme ja krõbeda aasiapärase puistega. Paraku sel õhtul oli Chawanmushi just otsa saanud ja kahjus seda ei õnnestunud maitsta.
Chawanmushi ehk madalküpsetatud auster |
Küll aga saime lustida näiteks vasikaaju tempuraga ja riisipaberisse keeratud soolasiiaga, millele lisandiks ülimaitsev ja kohapeal valmistatud ponzu kaste. Näppe limpsivapanevalt mõnusad olid mõlemad snäkid, kusjuures vasikaaju tempura puhul üllatas krõbeda kooriku sees küpsetatud vasikaaju kreemisus, mis kohati meenutas lausa foie gras siidisust.
Siin on riisipaberi sisse peidetud soolasiig |
Eelroogade valikust praetud vasika harknääre teriyaki kastmega |
See müstiline juurseller, millest sai koheselt minu lemmik. |
Vasta