Teeme Ära talgud on üks imeline ettevõtmine, mille olulisust ja üldisemat kasu nii puhtama keskkonna jaoks kui ka mõtteviisi muutmise osas on keeruline ülehinnata. Ega vist polegi ühtegi eestlast, kellele peaks hakkama seletama, mis täpsemalt peitub Teeme Ära ettevõtmise taga. Olulisem info on pigem see, et loomulikult tulevad ka sel aastal Teeme Ära talgud ja usinamad talgulised on end juba kindlasti üles andnud. Kes aga veel ei ole, siis talgute valikul on abiks kindlasti Teeme Ära koduleht.
Talgute juurde kuulub kindlasti ka talgutoit ja sel aastal on just talgutel pakutavale toidule tähelepanu pööratud. Eks tuleb sel töisel talgupäeval ära toita mitukümmend suud, kes värskes õhus tööd rassinud teha. See aga tähendab seda, et isupuuduse üle keegi kindlasti kurtma ei hakka, vaid pigem on valmis topeltportsugi võtma. Talgute korraldajad on talgutoitude valmistajatele kokku kogunud muljetavaldava kogu erinevate maakondade retsepte, aga ka rahvusköökidest pärit põnevaid talgutele sobivaid retsepte.
Valikut talgutel pakutavaid retseptidest võib leida  SIIT.

Talgutoite sirvides jäi üle vaid imestada, kui palju vahvaid ja põnevaid roogasid on erinevatest maakondadest üles antud. Retseptidega tutvudes tekitas minus kõige enam huvi kaalisupp aastast 1911. Seda just seepärast, et see tundus olevat…ebanormaalselt lihtne. Tundus isegi uskumatuna, et nii lihtsatest ja vähestest koostisosadest on võimalik teha valmis supp, mida kannatab talgutel pakkuda. Kindlamat moodust, kui ise järele proovida, teatavasti ei ole ja seega võtsingi kaalisupi tegemise ette. 
Pean küll esmalt tunnistama, et toitu valmistades kaldusin veidi etteantud kursist kõrvale ja suurima muudatusena asendasin riisi läätsedega. Läätsed ju ka igati Eesti talupoegade toidulauale omane toiduaine ja meile omasemgi kui riis. Toiteväärtuselt ka igati kiiduväärne valik. Peale seda väikest vangerdust oli tulemuseks supp, mis oli üle ootuste mõnus, sametine ja maitsev. Kõik pereliikmed sõid ja mõmised rahulolust. Pere noorima jaoks, kes läätsesid umbusuga kohtleb, tegin väikese lisaliigutuse ja püreestasin tema supi koos läätsedega. Tänu sellele muutus supp ka parajalt paksuks ehk siis jahuga paksendamist ei olnud üldse vaja. Veidi vähendasin vedeliku kogust, et tulemuseks oleks tummisem supp. Igal juhul igati kiiduväärt avastus ja igati sobilik valik talgute päevaks. 

Kaalisupp läätsedega (aastast 2018 😊)
6-le
1 suurem kaalikas (ca 500 g), koorituna ja tükeldatuna
2 sl võid
2 l köögiviljapuljongit
1, 5 dl kiirkeeduläätsesid
soola ja pipart
Serveerimiseks hapukoort või maitsestamata jogurtit ja värsket tilli või murulauku.
Keeda tükeldatud kaalikas puljongis pehmeks. Püreesta ühtlaseks ja lisa siis püreele kiirkeeduläätsed. Keeda läätsesid 10- 15 minutit, kuni need on parajalt pehmed. Sega supi sisse võid, maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Serveerimisel lisa hapukoort või maitsestamata jogurtit ning hakitud värskeid ürte. 

Talgutoiduks võivad siit retseptivaramust sobida järgmised toidud:
Kanasupp klimpidega
Rassolnik
Borš
Nõgese-kartuli kotlet
Karask kohupiimaga
Kartulikeeks singi ja juustuga
Peipsiveere sibulapirukas
Vana kooli keeks
Purukook Juubeli tordi pulbriga
Mamma võirullid
ja veel palju-palju muid lihtsaid ja alati toimivaid retsepte.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.