Minu jaoks on smuutidel eriline staatus ja suristan neid oma köögis päris sageli. Selleks on päris mitu põhjust. Kõige lihtsam ja loogilisem põhjus on see, et mulle ja mu perele maitsevad smuutid. Teine põhjus on see, et smuuti sisse saab ära kasutada need viljad ja marjad, mille järele nõudlus näitab langustrendi. Meil peres kipub olema küll nii, et mingit värsket vilja süüakse ja süüakse ja siis äkki jääb mingi viimane ots seisma ja nõudlus saab lihtsalt otsa. Smuutidega on hea sellistele vähese nõudlusega viljadele uus hingamine ja elu anda. Kolmas ja kohati ehk kõige tähtsam põhjus on see, et olen järjest rohkem hakanud vaatama ja mõtestama seda, mida nii ise kui ka kogu pere suhu pistab. Ja tuleb tunnistada, et laste puhul kipuvad vahel ikka suured käärid tekkima selle vahel, mida peaks sööma ja mida tegelikult süüakse. Smuuti on selles plaanis iga ema jaoks kergendust pakkuv lahendus, sest oskuslikult miksides on võimalik smuutiga igasuguseid vahvaid trikke teha. Näiteks seesama suurepärase maitsega külluslik ja lausa magusroa mõõtu kirsismuuti on üks neid väikese vimkaga smuutisid, mida on võimalik kõigile pereliikmetele maha müüa ja kus keegi ei kahtlustagi, et sinna sisse on peidetud muuseas ka pisut…spinatit (tšššhh!).

Aga jah, seni ei ole ma vahele jäänud ja kogu pere lausa armastab seda smuutit. Praegusel, värske kirsi hooajal, kasuta kindlasti värskeid kirsse. Kivide eemaldamine on küll pisut tüütu, aga ei midagi kontimurdvat. Kogu koosluse aitab külluslikuks ja lausa luksuslikuks muuta aga toorkakao. Hapuka kirsi ja sügava tummise maitsega kakao koosluses on mingi omalaadne võlu ja 1+1=3 efekti andev maitsekooslus. Miks toorkakao võiks aga toidulaual olulisel kohal olla? Selleks on põhjuseid mitmeid. Esmalt, toorkakaod muudab toitude maitse mõnusalt külluslikuks ja sügavaks. Ka siin smuutis piisab vaid ühest lusikatäiest, et kogu smuutikannutäis muuta kreemiseks ja šokolaadiseks. Teisalt peetakse toorkakaod üheks kõige kõrgema magneesiumisisaldusega toiduaineks. Magneesium, teatavasti, on üks olulisemaid mineraalaineid, mille puudus on üsna sage nähtus. Magneesiumi aitab tagada meie kehas süsivesikute, rasvade ja valkude normaalset ainevahetust, aitab reguleerida südamelihaste tööd, toetab vereringet, nagu ka närvide ja lihaste häireteta tööd. Ehk siis teisisõnu igati elutähtis mineraalaine, mida oleks hea oma igapäevase toiduga piisavalt saada. Toorkakaoga kirsismuuti aitab vägagi meeldival moel magneesiumi oma igapäevamenüüsse lisada. Teine võtmetegija selles smuutis on kirss. Kas teadsid, et kirsis on ohtralt nii rauda kui ka C-vitamiini ning paljude omaduste poolest ületab kirsi toiteväärtus muidu ju lausa supermarjaks peetavat musta sõstart? Kirsis on palu foolhapet ning kirsis sisalduvad vitamiinid koos mikroelementidega osalevad vereloomes ning on vajalikud aju ja närvisüsteemi toimimiseks. Kirsid aitavad vaigistada kehas põletikulisi protsesse, on vähki ennetava toimega, parandavad und ning aitavad kõrget vererõhku ohjata. Kirsis on ka palju kiudaineid, mis aitavad meie seedimist vilkana hoida ja toetavad meie soolestikus elutsevaid häid baktereid.
Nii et kaks supertoiduainet pluss veel avokaado, spinat ja banaan ning te võite ise mõelda, millise võimenduse selline smuuti teie hommikusse annab. Lisaks on ka maitseelamus garanteeritud.



Kirsi-kakaosmuuti
2-le
2 dl mandlipiima
2 banaani, soovitavalt sügavkülmutatud
200 g kirsse, kivid eemaldatud. Võid kasutada ka sügavkülmutatud kirsse
1 kuhjaga supilusikatäis toorkakaod (mina eelistan Boost Yourself toorkakaod)
paar peotäit beebispinatit
pool küpset avokaadot
soovi korral veidi agaavisiirupit või vedelat mett
jääd, soovi korral
Tõsta kõik koostisained blenderisse ja töötle vähemalt minutijagu ja seni, kuni mass on ühtlane ja tükkideta. Kui soovid eriti jahutavat versiooni, kasuta sügavkülmutatud banaani ja lisa ka jääkuubikuid. Serveeri kohe

Postitus sündis koostöös Boost Yourself´iga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.