Tahame nüüd või ei taha, aga nüüdseks on käes see nukker aeg, kui viimanegi sügisjuurikas on juba mitu kuud tagasi ära korjatud, ürdipeenar ikaldunud ning ainukeseks värskeks kraamiks, mida peenralt veel leiab, on vapper külmakindel lehtkapsas. Seda muidugi juhul, kui jänesed või kitsed seda peenralt ära ei ole krõmpsutanud. Värske kraam on sellest tulenevalt muutunud suhteliseks mõisteks ehk siis valida saab kas kodumaiste säilitamisele kuuluvate värskete köögiviljade ja marjade vahel või siis kaugelt toodud kraami vahel. Sekka ka sügavkülmutatud vilju. Paraku tähendab see ikkagi seda, et sellist kesksuvist vitamiinidest pungil vilju kipub nappima, sest teatavasti hakkab kogu värske kraami toiteväärtus langema peenralt või puult korjamise hetkel ja paratamatult on kõik kättesaadavad variandid ikkagi mitte esimeses värskuses.  

Just seepärast, et päris värsket kraami ja ka päikesevalgust praegu napib, võiks oma keha täiendavalt idanditega turgutada. Idandatud teradest vallanduv elujõud aitab meie kehal praegusel energiavaesel ajal toime tulla ja meie tervist leebel moel toetada. Olen idandamise usku ise juba aastaid olnud ja talvisel ajal kraamin taas välja oma kolmekorruselise idandamisnõu, kus siis väikestviisi uut elu turgutama asun. Idandeid saab edukalt sättida nii võileibadele, salatitesse, maitserohelise asemel erinevatele toitudele peale soetada ja vahel ka niisama nokitseda.

Idandamine kujutab endast ilma mullata taimealgete kasvatamist. Seemnes vallandub veega kokkupuutumisel tema eluenergia, sest iga taime algeks ongi ju idu. Tänu sellele on idandis olemas kõik taime kasvamiseks vajalikud toitained. Idandamine aitab vallandada seemnetes mitmeid biokeemilisi protsesse ning tänu sellele on idude toiteväärtus kordades suurem kui lihtsalt seemneid süües. Kuna idandamise käigus lõhustatakse seemnes nii süsivesikuid, valke kui ka rasvhappeid, muutuvad seemned ka meie kehale oluliselt kergemini omastatavaks.

Lisaks eelmainitule saad idandeid süües ka muljetavaldava hulga vitamiine ja mineraalaineid ning ka küllastamata rasvhappeid. Kõige suurem on idandites C-vitamiini sisaldus peale 72-tunnist idandamist. Selles faasis olevaid idandeid pista kohe kahe suupoolega. Pikemal idandamisel hakkavad seemned juba C-vitamiini enda tarbeks kasutama. Kas aga teadsid, et idandid aitavad meie kehast välja viia erinevaid jääk- ja laguprodukte, mürke ja muid kahjulikke aineid, mis meie kehasse on ladestunud? Juba seepärast tasub neid menüüsse võtta. Eriti hea oleks idandeid ka laste toidu sisse sokutada. Kui nad idandeid süüa ei taha, võib neid kasvõi smuuti sisse suristada, nii ei aimagi smuuti jooja, et emad on jälle väikese trikiga neid alt tõmmanud.

Esmapilgul täiesti sarnasena tunduvatel kolmel pildil on idandatuna kolm erinevat seemnesegu.

Idandamiseks sobivad nii viljaterad, läätsed, oad, aga ka küüslauk, redis, rukola ja veel mitmed-mitmed taimed. Kõige targem on idandada seemnesegusid, nii saad erinevatest idanditest mõnusa assortii, kus iga idand su kehale omalt poolt midagi kasulikku lisab. Ära kasuta idandamiseks seemnekauplusest ehk siis mitte toiduks mõeldud seemneid. Need võivad olla taimemürkidega kokku puutunud. Tegelikult on seemnete valimine eriti lihtsaks tehtud, sest A.Vogeli valikus on olemas spetsiaalselt idandamiseks mõeldud seemnesegud, kus on peal ka kogu idandamiseks vajaminev info.

Kolmekorruseline nõu annab võimaluse erinevaid idandeid samaaegselt idandada või siis hoopis erinevas arengufaasis idandeid kasvama panna

Idandamine tegevusena iseenesest on lihtne, eriti siis, kui sul on olemas spetsiaalne idandamisnõu. Selliseid idandamisnõuks võib olla näiteks A. Vogeli Biosnacky kolmekorruseline idandamisnõu, mis võimaldab kasvatada erinevas idandamise faasis seemneid. Selline idandamisnõu koosneb aukliku põhjaga nõudest, kust üleliigne vesi ära imbub ja idandamiseks vajalik väike vedelikukogus nõu põhja jääb. Nii hoiab idandamisnõu idandid niiskena vältides samas seda, et idandid veel liguneksid ja seepärast riknema läheksid. Väiksemate seemnete puhul tuleks idandamisnõu põhjale asetada spetsiaalne paber (selleks võib kasutada ka majapidamispaberit või marlit), et seemned läbi aukude välja ei kukuks. Idandatavad seemned tuleks laotada ühtlase kihina anuma põhjale nii, et nad ei oleks hunnikus koos. Algul pooltühjana näiv nõu on paari päeva pärast üllatavalt tiheda idandite kihiga kaetud, nii et pane neid ühte nõusse pigem vähem kui rohkem. Umbes kaks supilusikatäit idandatavaid seemneid on tavaliselt paras kogus.

Idandamisnõusse idanema pandud seemneid tuleks loputada kaks korda päevas umbes poole liitri veega ja hoida nõud otsese päikese eest kaitstuna soojas kohas. Loputamine on idandamisnõus lihtne, tuleb lihtsalt kallata idandid puhta veega üle ja üleliigne vesi tilgub vaikselt alumisse kogumisnõusse. Kui idandid on soovitud suuruse ja arenguastme saavutanud ja kõike ei jõua kohe ära süüa, siis tasub neid hoida õhukindlalt suletud karbis külmkapis. Niimoodi pidurdub idandite edasine kasv. Oluline on teada ka seda, et teisel-kolmandal päeval tekivad idanditele väikesed mikrokiudjuured, mis võivad esialgu näida hallitusena, kuid ei ole seda mitte. Pigem on see värskuse tunnuseks ja niiskuse muutumisel või edasi kasvades need kaovad. Tean lihtsalt paljusid, kes on oma idandid tänu sellele valgele vatitaolisele kihile ära visanud arvates, et see on hallitus.

Idandades on oluline see, et idandid ei tohiks kuivale jääda. Vastasel juhul hakkavad nad närbuma. Seega jälgi, et idandamisnõus oleks piisavalt vett ja üleliigne, alumisse nõusse valgunud vesi kalla näiteks oma toataimedele. Ka nemad vajavad turgutust ning iduvesi on toitainerikas mõnusalt tummine kosutus sinu taimedele. Peale loputamist vaata, et vesi seemneid kokku ei oleks kuhjanud ja vajadusel jaota seemned jälle ühtlaselt nõu põhjale laiali.

Parajas kasvufaasis idandeid võid kasutada, nagu juba eelpool mainitud, pea kõikide toitude juures. Minu üheks lemmikuks on avokaadokreemiga röstitud leib vutimunaga, kuhu saab siis ka mõnuga idandeid peale puistata.

Avokaadokreemiga võileib vutimunade ja idanditega

Aeg kokku 10 minutes
Portsjonit 1

Koostisosad

  • 2 viilu leiba või haputaignasaia
  • 1-2 tk hästi küpset avokaadot
  • Veidi oliiviõli
  • Soovi korral veidi majoneesi
  • Maitsestamiseks Herbamare ürdisoola
  • 2 tk keedetud vutimuna
  • Erinevaid idandeid

Valmistamine

  • Keeda vutimunasid 2 minutit ja 30 sekundit. Jahuta külma vee all, koori ja poolita.
  • Valmista avokaadokreem. Selleks töötle avokaado sisu kahvliseljaga ühtlaseks. Nirista sinna sisse oliiviõli ja kui tahad tummisemat määret, lisa ka majoneesi. Maitsest ürdisoolaga. Rösti sai või leib krõbedaks. Säti sinna peale avokaadokreemi, sinna peale säti poolitatud vutimuna, nirista soovi korral veidi oliiviõli ning puista siis peale idandeid. Naudi!

A.Vogel Biosnacky idandamisnõusid ja seemneid on saadaval Looduspoodides Bio4You ja Looduspere poodides, Biomarketis, Eliksiiris, suuremates Selverites, Hansaplantis ja Horteses.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.