Sügise edenedes ja loodusesse värvide lisandumisel on sama jõudsalt paraku edenenud ka viirusega nakatanute hulk. Kuigi tahaks loota ja uskuda, et piisav hulk vaktsineerituid aitab ahelaid katkestada ja kogu see ebanormaale olukord, kus lapsed ei saa koolis käia ja sõbrad ei saa omavahel kokku saada, on jäänud seljataha, siis kindel ei või millegi peale hetkel olla. Parim, mida hetkel teha, on tajuda ühiskondlikku vastutust, mis meil igaühel lasub ehk siis teha nii palju kui võimalik ise selleks, et normaalne elu taas taastuda saaks. Minu enda ja meie pere jaoks on olnud esmalt panus see, et oleme kõigi viie pereliikmega vaktsineeritud ja teisalt oleme teinud palju ka selle heaks, et enda loomulik immuunsüsteem oleks võimalikult heas töökorras. Esmalt muidugi talvisel perioodil toidulisandid ehk D-vitamiin ja oomega-3 kalaõli näol. Mõlemal neil on oluline roll meie immuunsüsteemi heas toonuses hoidmisel. Ja teisalt muidugi igapäevane toidulaud – palju värsket, mitmekesine köögiviljavalik, võimalusel eelistada lihale kala, palju kiudaineid ja kindlasti ka hapendatud toit, mis aitab meie soolebaktereid heas toonuses hoida. Ka just neil headel soolebakteritel on väga oluline roll tervena püsimisel. Hapukapsas, hapukurk, hapendatud piimatooted, kombucha ja kõik muud toidud ja joogid, mis peaksid meil igapäevaselt toidulaual olema.

Ja kui kõik eelnev juba päevakorras, siis et veel päris kindel oma panuses olla, võib valmistada viie vägeva salatit, mis on nii võimas suutäis, et väärib lausa tõhustusdoosi nime. Täiesti looduslikest ja kodumaistest käepärastest ainetest kokku segatud.

Viis vägevat ehk küüslauk, sibul, mesi, jõhvikad ja mädarõigas kõik ühes salatis koos. Kõlab ju kokku nagu hea tervis ja viiruskindlus!

Selle salati idee jäi mulle kõrva ühest raadiosaatest, kus Kristel Vilbaste sellest rääkis. Tema oli selle salati retsepti ühelt oma tuttavalt üles täheldanud. Tegelikult suhteliselt lihtne ja igati käepärastest koostisainetest kokku segatud salat, mida võib käsitleda nii profülaktilise ravimina või siis ka maitsetest pungil toiduna. Viiest vägevast toiduainest kokku segatud salat on kui ood looduse väele ja enne, kui käsi apteegist ostetud tabletikese järele sirutada, võiks kõik proovida looduse ürgset väge enda kasuks tööle panna. Küüslauk, sibul, jõhvikas, mesi ja mädarõigas on kõik sellised toiduained, mille puhul võiks igaühe kasulikkusest pikalt-pikalt kirjutada. Ei hakka siinkohal suurvormi mõõtu teost kirja panema, vaid kinnitan lihtsalt, et meie pere külmikusse tegid endale pesa päris mitu purgitäit just seda salatit ja talve lähenedes on plaanis neid purgikesi järjest tühjendama hakata. Viirused nüüd värisegu!

Viie vägeva salat

Aeg kokku 10 minutes

Koostisosad

  • 1 osa küüslauku
  • 1 osa sibulat
  • 1 osa mädarõigast
  • 1 osa jõhvikaid
  • 1 osa mett

Valmistamine

  • Haki kõik koostisosad peeneks või töötle köögikombainis ühtlaseks massiks. Tarvita kas salatina, kasuta teiste salatite maitsestajana või serveeri näiteks liharoogade juurde maitselisa andma. Soovitav on salatit mitte kuumutada.

Kui teised koostisosad on üsna lihtsalt leitavad, siis küsimusi võib tekitada toore mädarõikajuure leidmine. Esmalt tasub üle vaadata oma vanaemade või vanatädide tagaaiad. Reeglina on vanades taluaedades mädarõigas ikka kasvamas. Kui sellist vana aeda läheduses või kättesaadaval ei ole, leiab mädarõikajuurt ka turgudelt või viimati kohtasin seda näiteks Prismas. Nii et kes otsib, see leiab.

Jääme terveks!

  • Hiljem täiendatud: Instagramis jättis Ingrid sellise tagasiside samale salatile: Kasutan vanaisalt saadud versioonis mädarõika asemel ingverit ja sibula jätsin oma maitse-eelistuse tõttu välja. Mett panen hea mitu osa rohkem ja jõhvikaid vast kaks osa. Säilib külmkapis purgis julgelt otsa saamiseni, mesi säilitab. Söön lusikaotsaga aegajalt niisama päeva jooksul.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.