Kõrvitsahooaeg on täies hoos ja riiulipealsed täituvad põllult või kompostihunnikust ära tassitud kõrvitsatega. Kõik märgib näivad viitavat sellele, et nüüd tasub valmistada kõrvitsaorsotot. See on hästi mõnus mahe taldrikutäis, mis annab päikeselisele kõrvitsale võimaluse tõeliselt särada. Tänu odrakruubile on taldrikutäis ka igati tervise- ja taljesõbralik valik, sest täisterast odrakruup on suurepärane valik teadlikule toitujale.

Orsoto valmib sarnasel põhimõttel nagu risoto ehk siis kruup keeb pehmeks puljongi ja maitseköögiviljade ja -ainete sees. Odrakruupi tuleks kindlasti enne valmistama hakkamist vähemalt paar tundi leotada. Esmalt lüheneb sellega odrakruubi pehmenemise aeg ja teisalt aitab eelnev leotamine odrakruupi palju paremini seeditavaks ja temas sisalduvaid väärtuslikke toitained paremini omastatavaks muuta.

Mina lisasin orsotole praetud kukeseeni ja võis krõbedaks praetud salveilehti (neid on mul praegu palju, sest salvei läks suve lõpus päris hulluks). Samas sobib siia kooslusesse hästi ka kitsejuust või siis hoopis parmesan, aga miks mitte ka krõbedaks praetud peekoniviil. Nii et igaühele oma.

Muskaatkõrvitsa orsoto kukeseente ja kitsejuustuga

Küpsetusaeg 40 minutes
Kruupide leotamiseks vajalik aeg 2 hours
Aeg kokku 2 hours 40 minutes
Portsjonit 6

Koostisosad

  • 300 g kõrvitsat tükeldatuna (eelista võimalusel muskaatkõrvitsat)
  • 200 g odrakruupi eelnevalt 2-3 tundi leotatuna
  • 1+1 sibulat hakituna (lisa osade kaupa)
  • 2 küüslauguküünt hakituna
  • 50 g võid
  • 1 dl apelsinimahla
  • 1,5 l Maggi BIO kana- või köögiviljapuljongit osadeks jagatatuna
  • Paar loorberilehte
  • 1 dl valget kuiva veini
  • 100 g toorjuustu
  • Soola ja pipart
  • Oliiviõli

Valmistamine

  • Alusta kõrvitsapüree valmistamisest. Selleks sulata pannil keskmisel kuumusel või ja hauta poolt hakitud sibulast või sees umbes 5 minutit, lisa siis küüslauk ja hauta veel teist sama palju. Lisa pannile tükeldatud kõrvits ja hauta vaiksel kuumusel kaane all umbes 15 minutit. Lisa siis pannile apelsinimahl ja 5 dl kuuma puljongit. Lisa ka sool ja pipart. Hauta ilma kaaneta kümmekond minutit või kuni kõrvits on täiesti pehme. Töötle mass ühtlaseks püreeks.
  • Kuumuta potipõhjas õli ja hauta teist poolt sibulast õli sees mõned minutid. Lisa siis kurnatud odrakruup ja prae läbi. Kalla peale 1 dl valget veini ja lase korra keema tõusta. Lisa potti ka loorberilehed ja hakka osade kaupa kuuma puljongit lisama. Järgmine kulbitäis puljongit lisa siis, kui eelmine kogus on kruupidesse sisse keenud. Hauta kruupe puljongi sees kuni need on paraja pehmusega. Sega juurde eelnevalt püreestatud kõrvits ja toorjuust. Sega kõik läbi ja maitsesta lõplikult.
  • Serveerides paku juurde praetud kukeseeni ja soovi korral krõbedaks praetud salveid. Võid orsotole veel juustu riivida või kitsejuustu pudistada.

Postitus sündis koostöös Maggiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.