Pean esmalt alustama sellest, et juba mõnda aega proovin optimeerida erinevate köögividinate hulka. Igasugused spetsiifilised abivahendid alates õunakoorijast kuni kuumaõhufritüürini on väga toredad, aga köögisahtlitesse kogunenud köögivarustuse hulk ja köögimasinate alla mattuv tööpind sunnivad üha enam küsima, et kas ma ikka päriselt seda vajaksin ja kas mul oleks võimalik ilma selleta hakkama saada. Ja kui neile küsimustele ausalt vastata, siis ei teki vähematki kiusatust munakeetjat või banaaninagi endale soetada. Või kui võtta nõuks tutvuda kasvõi olemasolevate köögimasinate erinevate funktsioonidega (millest suurt osa sa igapäevaselt ei kasuta), siis saad aru, et tegelikult saab kõik soovitud toimingud ilusti juba olemasoleva varustusega tehtud. Nii on!

Seega, pigem sihiks võetud kasinuse valguses sattus mulle kööki siiski üks masin, millest ma olen pehmelt öeldes vaimustuses. Käes on sügisene hoidistamise aeg ja erinevaid sügisande tuleb aknast ja uksest. Kui naabrinaine parasjagu õunu, hiigelkõrvitsat või ploome sulle ukse taha ei tassi, siis kibelen ise jälle metsa ja nii ongi vaja lahendada kiiresti (et sügisannid ei rikneks) ja tulemuslikult see igasügisene suur küsimus, et kuidas seda kraami kõike hoidistada. Sügavkülmas ei ole ruumiga priisata ja purgiriiulgi juba üsna tihedalt täis laotud.

Saage tuttavaks. Minu uus köögiabiline. Aitab kogu kraami mõnusalt vaakumiga kokku suruda ja säilivusaega pikendada.

Sellises olukorras tuli mulle appi vaakumpakendaja. Miks see väike masin päeva päästjaks osutus on tõsiasi, et esmalt võtab vaakumisse pakendatud kraam oluliselt vähem ruumi ja nii saab sügavkülma palju ökonoomsemalt toitu ladustada, kui karpidesse pakituna. Teine suur eelis on see, et vaakumisse pakendatud toit säilib kauem värskena, kuna teatavasti on üheks toidu riknemise põhjuseks just kokkupuude hapnikuga. Vaakumisse pakendatud toit võib ka tavakülmikus säilida 3-5 korda kauem kui tavatingimustes hoitud toit. Hapnikuvaeses keskkonnas ei hakka erinevad bakterid ja hallitused nii lihtsalt levima, kuna nad vajavad kasvamiseks just hapnikku. Väheoluline ei ole ka see, et ka toidu enda maitseomadused ja ka värv säilivad vaakumkeskkonnas paremini, sest vaakumpakend hoiab kiivalt pakendis nii mahlu kui maitseid.

Osa seenesaagist sai ka vaakumisse pakendatud. Kupatatud või läbi kuumutatud seente vaakumpakendamisel tuleb kasutada niiske toidu jaoks ettenähtud programmi, mis jätab ka vedeliku vaakumkoti sisse.

Mul ei olnud tegelikult aimugi, kui lai on vaakumpakendajate maailm, aga erinevate valikutega saab tutvuda näiteks SIIN Hansaposti lehel. Minu mudel on selline, kus on olemas ka kaal ja funktsioonidest saab vaakumpakendades valida esmalt selle, kas tegemist on kuiva või märja toiduga (vaakumisse tõmmates hakkab masin muidu vedelikku välja imema) ja kas on vaja tugevasse või pehmesse vaakumisse pakendada. Lisaks sellele kleebib masin ka pakendisuu kokku, nii et peale masinast läbi käimist on tark lihtsalt markeriga peale kirjutada, mis ja millal pakki pandud sai. Masinal on olemas ka funktsioon, millega saab lihtsalt kilekoti suu kinni kleepida ilma vaakumpakendamata. Nii et igati asjalik abimees toidu säilitamisel ja hoidistamisel.

Vaakumisse tasub pakendada toitu portsjonitena. Nii on kõige lihtsam neid hiljem jälle kasutusse võtta. Mina panin eraldi näiteks supisegu, kus puhastatuna ja tükeldatuna on ühe supi jagu kapsast, porgandit ja kartulit. Samamoodi jagasin ka seened ühe kastme või seenesupi jao kaupa portsjonitesse. Lahtilõigatud kõrvits sai ka puhastatud ja portsjonitena vakumeeritud. Väga hästi sobib vaakumpakendaja ka liha või kala hoidistamiseks ja üks nipp on lihale või kalale vaakumpakendisse kohe ka mõni maitseaine lisada. Nii saad üheaegselt nii säilitada kui ka maitsestada ja marineerida. Vaakumist võttes on näiteks tüümianioksaga lihatükil juba mõnus tüümiani mekk juures. Hõrkude roogade armastajatel on hea teada ka seda, et tegelikult saab vaakumisse pakendatud toitu ka sous vide meetodil ehk madalal temperatuuril vees keetes valmistada. Selline toiduvalmistamise meetod aitab nii toidu maitset säilitada (mis muidu osaliselt vee sisse keeks) ja lisaks jätab madal temperatuur ka oluliselt rohkem toitaineid toidu sisse alles.

Siin on vaid murdosa sügisandidest, mis vaakumisse läksid. Pihlakad, supisegu ja tükeldatud kõrvits

Vaakumpakendaja on hea abiline ka järelejäänud toidu hoidistamiseks. Isegi siis, kui sa toitu tavakülmikus hoiad, pikendab ta märkimisväärselt säilivusaega ja hoiab kokku ka ruumi, kuna toitu ei pea ladustama säilituskarpidesse. Vaakumkotte leiab praegu üsna lihtsalt ja neid tasub endale näiteks SIIT Hansaposti valikust varuks osta.

Siin on näha, kui lihtne on näiteks ülejäänud kõrvitsa vaakumpakendamine
Tark on märkida pakendile mis sinna sisse sai, palju see kaalub ja millal see pakendatud on

Postitus sündis koostöös Hansapostiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.