Suve edenedes ja sügise lähenedes valmivad kõikides kasvuhoonetes tomatid ja kui liiga usin tomatitoitude valmistamisel ei ole või kui mõnel päeval jäävad tomatid korjamata, on tulemuseks pisut pehmed tomatid. Nii satuvadki suve lõpus sageli meie toidulauale nii röstitud tomati supp, isetehtud tomatikaste või siis pistan tomateid koos erinevate köögiviljadega lihtsalt purki. Talvel hea võtta.

Tomati-sibulasalat on olnud üheks retseptiklassikuks juba aastaid. Minu ema nimetas sellist salatit ketšupiks, mille vastu ma lapsena ikka korralikult protestisin. Õige ketšup oli ikka hea ühtlane magus mass, mida sai Globuse pudelist toidule lisada. Juhul kui seda muidugi kätte õnnestus saada. See oli lihtsalt mingi tavaline ema salat, mida tuli süüa siis, kui head ja õiget ketšupit kätte ei saanud.

Aja jooksul on väärtushinnangud pisut muutunud ja praegusel hetkel eelistan ma iga kell seda isetehtud tomati-sibula salatit. Minu ema tomateid ära ei koorinud, aga mulle meeldib rohkem kooritud tomatitega variant. Pisut pehmete ja üleküpsenud tomatitega ei ole seda keeruline teha. Väike kuumaveekümblus ja koor tulebki lahti. Sibulat võib alati rohkem lisada ning ka erinevate vürtside (nelki, vürtsi, muskaati, loorberit vm võib julgelt lisada). Kindlasti ei tohiks aga ära jätta jahvatatud musta pipart. Siis läheb maitse kohe õigeks. Suhkru, äädika ja soola koguse võib igaüks enda jaoks parajaks timmida. Siia sai kirja minu jaoks paraja maitsetasakaaluga variant.

Purkitehtud tomati-sibula salat

Mõnus salat, mida saad kasutada erinevate toitude valmistamiseks või lisandina liha- või kalatoitude juurde
Aeg kokku 40 minutes
Portsjonit 1 liitrit

Koostisosad

  • 1 kg hästi küpseid tomateid
  • 600 g sibulat hakituna või poolratastena
  • 2 tl soola
  • 2 sl suhkrut võid kasutada moosisuhkrut
  • 1 tl jahvatatud musta pipart
  • 1-2 sl äädikat 30%-list

Valmistamine

  • Lõika tomatiseljale ristlõige, tõsta kaussi ja kalla peale keev vesi. Jäta umbes minutiks seisma, tõsta siis kuumast veest välja ja koori tomatitelt nahk. Tükelda tomatid ja tõsta potti. Lisa sinna ka sibulad ja maitseained (v.a. äädikas). Lase keema tõusta, alanda siis kuumust ja keeda vaiksel tulel 20 minutit. Lisa äädikas. Tõsta salat kuumalt steriliseeritud purkidesse ja kaaneta kohe.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.