Vahel on väga mõnus teha mõned taimetoidupäevad tavamenüüga päevadele vahele. On ju üldteada see, et keskmiselt sööb eestlane liiga palju loomset ja liiga vähe taimset. Oleme selliseid taimseid päevi terve perega praktiseeriunud ja aasta-aastalt muutub see järjest lihtsamaks, kuna erinevaid põnevaid taimseid tooteid on poodidesse järjest juurde tulnud. Üheks selliseks vahvaks leiuks on Marta Kulinaaria kaerakotletid, mis õlis praetuna on mõnusalt krõbeda koorikuga ja meeldisid ka lastele väga. Juurde sättisin kartuli ja noore põldoa tampi, mis aitab hooajalistel noortel põldubadel kogu hiilguses särada.

Värsked põldoad on meil ilmselgelt alahinnatud aedvili. Reeglina tarvitatakse põldubasid eelnevalt kuivatatuna ja siis soolvees keedetuna, kuid oluliselt hõrgumad jäävad rohelised värsked põldoad. Neid võib nosida niisama vahepalaks, serveerida kõrvalroana, sättida võileivakatteks koos kitsejuustuga või kasutada näiteks kartulitambi sees. Kreemjas kartulitamp koos noorte põldubadega on tõeliselt maitsev roog. Noored, kauntest välja pudistatud põldoad tuleks eelnevalt soolvees keeta ja siis välimine kest koorida. Nii jäävad põldoad eriti õrnad. Suvisel ajal kasuta värskeid põldube, talvisel ajal otsi neid aga sügavkülmast. Põldoad võid asendada ka roheliste edamame ubadega, mida tasub samuti aastaringselt sügavkülmast otsida.

Miks aga tasub süüa põldube? Väidetavalt on põlduba nii väärtuslik toiduaine, et pelgalt põldube süües peab inimene vastu pool aastat, ilma, et keha kahju kannataks. Niivõrd ühekülgset toidusedelit ei soovita küll kellelegi, kuid omal ajal aitasid just põldoad toiduvaesel ajal talvesid üle elada või meresõidul kõhtu täis hoida. Eestis on põlduba palju väärikam tegija kui kartul ja juba ammu enne kartuli tulekut osati põldubasid oma toidulauale sättida. Põlduba on igati täisväärtuslik toiduaine, mis sisaldab valku rohkem, kui näiteks liha ja kala. Samuti on põlduba väärtuslik kiudainete allikas ja teatavasti kipub meie igapäevamenüüs just kiudaineid nappima. Lisaks eelpool mainitule on põldubades veel hulganiselt vitamiine ja mineraalaineid.

Kui kombineerida põldoa-kartuli tampi ja südamesõbralikust kaerast valmistatud Marta Kulinaaria Kaera-Märdi kotlettidega, saab igati eeskujuliku taldrikutäie, mille peale noogutaksid rahuolevalt kõik toitumiseksperdid. Palju kiudaineid, mitmeid erinevaid taimseid komponente ja, mis väga oluline, mitmekülgne ja tervislik.

Krõbedad kaerakotletid kartuli-põldoa tambiga

Aeg kokku 45 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 2 pakki Kaera Märt kaerakotlette
  • 6 keskmise suurusega kartulit pestuna ja tükeldatuna
  • 300 g noori põldube kauntest eraldatuna
  • 1-1,5 dl piima või taimset piima
  • 50 g võid või taimset võid
  • Soola ja pipart
  • Värsket hakitud tilli
  • Õli praadimiseks

Valmistamine

  • Keeda esmalt kauntest eraldatud rohelisi põlduba soolaga maitsestatud vees 3-5 minutit. Kurna ja jahuta veidi. Koori siis ubadelt välimine hallikas koor. Tõsta oad kõrvale.
  • Kuumuta potis soolaga maitsestatud vesi keemiseni. Tõsta sinna sisse kartulid keema, alanda kuumust ja keeda 15-20 minutit või kuni kartulid on pehmed. Kurna ja jäta veidi kartulikeeduvett alles. Lisa potti ka kooritud oad ja tambi kogu mass jämedalt läbi. Lisa koor ja või ning sool-pipar ja sega mass läbi. Kui tamp jääb liiga kuiv, lisa veidi kartulikeeduvett. Maitsesta lõplikult ja serveerides puista peale värsket tilli.
  • Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ning prae kaerakotletid mõlemalt poolt kuldseks. Serveeri koos kartuli-oatambiga ja värske salatiga.
Siin on näha, kui palju mõnusaid taimseid tooteid leiab Marta Kulinaaria valikust

Postitus sündis koostöös Marga Pagariga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.