Kuidagi ootamatult on ilmad jahedamaks läinud ja keha annab sellest ka kohe märku ehk siis on isutama hakanud tugevamate ja tummisemate soojade toitude järele. Eks keha ole vahel targem kui meie mõistus ja teadmised ja seetõttu olen õppinud oma isusid usaldama. Sügisvärvides kausitäis on ju igati mõistlik ja maitsev valik.
Siin kausis saavad kokku röstitud bataat ja peet, küps ja kreemine avokaado, odratang ja salatiroheline. Kõik selle seob kokku mõnusalt tummise maitsega pähklikreemi ja datlisiirupiga salatikaste, mis siia kooslusesse ideaalselt sobitub. Kastmes kasutasin Nutvila krõmpsuvat India pähkli kreemi, mis on mõnus niisamagi maiustamiseks, aga sobib suurepäraselt ka salatikastmetesse. Magusat maitset lisab Jomara datlisiirup, mis on hästi mõnusa karamellise ja nüansirohke maitsega.
Sügisene kausitäis röstitud juurikate ja odratanguga
Koostisosad
- 2 väiksemat või 1 suurem bataat tükeldatuna
- 2 peeti tükeldatuna
- 1 sl oliiviõli
- 2 dl odratangu
- Salatirohelist ja värsket spinatit
- 1 avokaado
- Soola ja pipart
Salatikaste:
- 2 sl pähklikreemi
- 1 sl datlisiirupit
- 2 sl sidrunimahla
- 2-3 sl vett
- Soola
Valmistamine
- Kuumuta ahi 200 kraadini. Sega tükeldatud bataat ja peet oliiviõli, soola ja pipraga. Tõsta ahju ja rösti köögivilju umbes pool tundi. Vahepeal võid köögivilju segada.
- Samal ajal keeda odratangu soolaga maitsestatud vees ca 30 minutit. Vett arvesta 1:3 vahekorras.
- Sega valmis salatikaste. Salatikastme paksust reguleeri vee lisamisega.
- Jaota salatiroheline ja/või spinat kaussidesse. Lisa odratang ja röstitud bataat ning peet. Lisa ka viilutatud avokaado. Nirista peale salatikaste ja puista peale seesamiseemneid.
Ega polegi muud, kui tuleb vaikselt menüü sügistalvisemasse vormi sättida ja kergetelt suvesalatitelt tummisematele toiduvalikutele suunduda. Maitsvad ja mõnusad ju neegi!
Vasta