Sõrnikud rosinatega

Esileht / Määramata / Sõrnikud rosinatega

Kui kohupiim on sinu lemmik, siis on pea võimatu sõrnikuid mitte armastada. Pealtnäha väikesed pannkoogid reedavad kohe oma tõelisel loomuse, kui neid taldrikule tõsta. Tänu oma valdavalt kohupiimast koosnevale olemisele on nad märkimisväärselt kaalukamad ehk raskemad kui pannkoogid. Ja, mis seal salata, maitsevad nad ka hoopis teistmoodi kui pannkoogid. Mahlased, toitvad, magushapukad… tõeliselt mõnusad veidi rustikaalse olemisega magusroog. Parim kas värske marjamoosi või siis hoopis hapukoorega, nagu neid traditsiooniliselt süüakse.


Meie peres on kindlaks lemmikuks just rosinatega sõrnikud, millele sätitakse peale toorvaarikamoosi. Kõlab ju paljulubavalt, eksole! Juurde veel klaas külma piima ja mida enamat oskad enam soovida.

Sõrnikute terminit ei ole vaja vist küll kellelegi lahti seletada, aga võib-olla on üllatuseks see, et sõrnikute nimetus tuleb venekeelsest sõnast „sõr“, mis teadupärast tähendab juustu. Algses tähenduses oli juustuks praeguste terminite kohaselt valge pehme juust ehk siis pigem toorjuust või kohupiimajuust, see on sõrnikutaina põhikomponent, mis neile kohupiimapätsikestele on ka oma nime andnud. Sõrnikuid või sõrnikulaadseid küpsetisi leiab nii Vene, Valgevene, Ukraina ja ka Läti ja Leedu köökidest. Sõrnikuid söödi kas hapukoore, keedise, mee või muude lisanditega. Tihti lisatakse sõrnikutele ka rosinaid. Maitsestatakse sõrnikuid üsna neutraalselt ehk siis sageli sobivad sõrnikud nii soolaste kui magusate lisanditega söömiseks. Eelkõige süüakse sõrnikuid siiski magusate lisanditega.
Eripäraks võrreldes klassikaliste pannkookide või kohupiimapannkookidega on see, et sõrnikuid paneeritakse enne pannile panemist. Paneeringuks sobib nii jahu kui ka manna. Praadida võib neutraalse maitsega õlis, kuid eriti autentse tulemuse annab rafineerimata päevalilleõli, mis on Slaavi köögi üheks võtmemaitseks. 

Kohupiimasõrnikud rosinatega
Ca 10 sõrnikut
Valmistamisaeg: 30 minutit + ca 1 tund taina seismiseks
500 g teralist kohupiima
1 suurem muna + 1 munakollane
2 sl suhkrut või mett
3 sl jahu (kuhjaga) + paneerimiseks
1 tl vanillisuhkrut
Näpuotsaga soola
100 g rosinaid
Õli praadimiseks
Sega omavahel kohupiim, muna, munakollane, suhkur, jahu, vanillisuhkur, sool ja rosinad. Sega ühtlaseks ja jäta umbes tunniks seisam. Raputa taldrikule jahu, tõsta tainast supilusikaga paras kogus tainast ja veereta tainast jahu sees. Vajuta pätsike veidi lapikumaks. Kuumuta pannil õli ja prae rohkes õlis sõrnikud mõlemalt poolt kuldseks. Ära panni üle koorma, küpseta sõrnikuid mitmes osas. Serveeri hapukoore, keedise või muu meelepärasega. 


Soovitused:
Soolaste sõrnikute puhul vähenda suhkrukogust ja lisa näiteks hakitud ürte
Magusatele sõrnikutele võid lisada erinevaid maitseaineid – kaneeli, kardemoni või hakitud kuivatatud puuvilju
Kui oled sõber päevalilleõliga, proovi praadida sõrnikuid päevalilleõlis. See on hästi traditsiooniline maitse Slaavi köögis.
Paneerimiseks võid kasutada ka mannat

Retsept ilmus 2017. aasta veebruarikuises ajakirjas Oma Maitse.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.