Reisimisel on oma kulinaarne võlu. Ärakäimise ja uute emotsioonide efekt niikuinii, aga minule ei ole veel seni õnnestunud teha ühtki reisi ilma kulinaarsete avastusteta. Kaugus ja eksootika ei olegi niivõrd olulised kuivõrd avatud meel ja soov uusi maitseid kogeda. Tuleb tunnistada, et mõnedki reisisihtkohad oleme paika pannud ühe olulise faktorina ka selle koha kööki arvestades.
Erandiks avastuste koha pealt ei olnud ka oktoobri alguses teoks saanud veinireis Itaalia põhjaosas. See on küll piirkond, kus olen mitmeid kordi ka enne käinud, kuid Itaalia köök oma rikkalikkuses ja vahelduslikkuses on alati midagi põnevat pakkunud. Seekordseks kõige vahvamaks avastuseks olid spagetid (või linguine ehk veidi lapik pikk peenike pasta) koores kastmes singi ja mooniseemnetega.
Kui sink ja koorekaste on pastade puhul üks levinumaid kombinatsoone, siis mooniseemnelisand tõstis küll hetkeks kulmud kõrgele. Pole isegi kuulnud sellisest lisandist.
Pasta ise on aga imelihtne.
250 g värsket linguini pastat või spagette
150 g prociuttot, peekonit või toorsuitsusinki, hakituna
2 küüslauguküünt, hakituna
2 dl 35% koort
2 sl mooniseemneid
soola ja pipart
Pane pastavesi koos soolaga keema. Samal ajal valmista kaste.Kuumuta pannil keskmisel kuumusel peekonit, kuni rasv hakkab eralduma. Lisa sinna hakitud küüslauk ja kuumuta läbi. Järgmisena lisa koor ning mooniseemned. Sega läbi ja maitsesta.
Kurna pasta ja jätta veidi pastakeeduvett alles. Sega pasta kastmega, vajadusel reguleeri pasta paksust lisades pastakeeduvett. Serveeri kohe.
Originaalis nägi see reisilt kaasa toodud idee allikaks olev pasta välja selline. |
Vasta